BEOGRAD I LOKAL GLASAJU 2. JUNA: Vlast izašla u susret zahtevima prozapadne opozicije, izbori će biti spojeni

M. St.

19. 04. 2024. u 07:00

PRESTONIČKI i glasači iz unutrašnjosti ići će na birališta u istom danu - 2. juna. Ova odluka o objedinjavanju beogradskih i lokalnih izbora doneta je juče, nakon dvonedeljnih sučeljavanja vlasti i opozicije.

БЕОГРАД И ЛОКАЛ ГЛАСАЈУ 2. ЈУНА: Власт изашла у сусрет захтевима прозападне опозиције, избори ће бити спојени

Foto: Printscreen

Predsednica Skupštine Ana Brnabić izbore u 87 gradova i opština će raspisati u nedelju, a tome će prethoditi izmena zakona kako bi lokalne samouprave mogle na glasanje u ranijem terminu.

Odluku o ovom presedanu da se organizuje glasanje u gradovima i opštinama, kojem bi redovan termin bio u julu i avgustu, i izađe u susret svim zahtevima opozicije, Brnabićeva je donela u konsultaciji sa predsednikom Aleksandrom Vučićem. Istakla je da bi bilo protivustavno da je ona prekinula izborne radnje, kako je tražila koalicija "Srbija protiv nasilja", i da je ovo bio jedini mogući način da se ispune njihovi predlozi.

Brnabićeva je istakla da u ovom trenutku postoji dvotrećinska većina u parlamentu koja će omogućiti da se ovakav presedan dogodi. To će zahtevati izmenu člana 35 Zakona o lokalnim izborima, prema kojem se trenutno "odluka o raspisivanju lokalnih izbora donosi najranije 120, a najkasnije 45 dana od isteka mandata odbornika, dok od dana raspisivanja do dana glasanja ne može proći manje od 45 ni više od 60 dana".

- To zahteva izmenu zakona, a predlog će biti u Skupštini u subotu na plenumu. Situacija u kojoj se nalazi zemlja je izuzetno teška, u takvim okolnostima nama treba što veće jedinistvo i unutrašnja stabilnost. Da je drugačija okolnost u kojoj se nalazi zemlja, verujem da bi i moja odluka bila drugačija. Mislim da je mnogo bolja bila opcija da je Beograd bio kada mu je vreme, a da svi ostali izbori budu kada im je termin. Ovo je bio jedini mogući kompromis i oni su opet iz opozicije dobili skoro sve što su želeli. Nije najbolji demokratski presedan, ali će biti lekovit za našu zemlju.

Sada je na potezu opozicija, koja bi trebalo da saopšti svoju konačnu odluku - da li ostaje pri ideji bojkota ili će pod ovim uslovima izaći pred birače. Predsednik Novog DSS Miloš Jovanović rekao je juče da je njegov lični stav da ne bi trebalo učestvovati i da bi eventualni izlazak pokazao odsustvo samopoštovanja, ali da će se konsultovati sa svojim partnerima. Da je bojkot loša opcija koja na dugi rok razara opoziciono tkivo, stav je Dobrice Veselinovića iz Zeleno-levog fronta.

Kako nalažu postojeći zakoni, najraniji termin za sve lokalne izbore je 9. jun, dok bi poslednji bio 14. jul. Izuzetak je Opština Novi Beograd, čija je Skupština konstituisana najkasnije - 8. septembra 2020. godine, dok je najranije formirana opština Čajetina. Odbornici i gradonačelnici biraju se na četiri godine.

Kutije od Niša do Sombora

BIRAČKE kutije 2. juna biće postavljene u gradovima: Niš, Novi Sad, Subotica, Zrenjanin, Kikinda, Vršac, Pančevo, Sombor, Novi Sad, Sremska Mitrovica, Valjevo, Požarevac, Jagodina, Užice i Čačak. Opštine u kojima se glasa su: Bačka Topola, Mali Iđoš, Žitište, Nova Crnja, Novi Bečej, Ada, Kanjiža, Novi Kneževac, Senta, Čoka, Alibunar, Bela Crkva, Kovačica, Kovin, Opovo, Plandište, Apatin, Odžaci, Bač, Bačka Palanka, Bački Petrovac, Beočin, Bečej, Vrbas, Žabalj, Srbobran, Sremski Karlovci, Temerin, Titel, Inđija, Irig, Pećinci, Ruma, Stara Pazova, Šid, Svilajnac, Boljevac, Arilje, Nova Varoš, Sjenica, Čajetina, Gornji Milanovac, Ivanjica, Vrnjačka Banja, Raška, Tutin, Aleksinac, Svrljig, Bosilegrad, Bujanovac i Surdulica. Glasaće se i u 23 gradske opštine u Beogradu: Čukarica, Novi Beograd, Palilula, Rakovica, Savski venac, Stari grad, Voždovac, Vračar, Zemun, Zvezdara, Barajevo, Grocka, Lazarevac, Mladenovac, Obrenovac, Sopot, Surčin, u Nišu : Medijana, Palilula, Crveni krst, Pantelej, Niška Banja i u Požarevcu, u Kostolcu.

Novo prebivalište, staro biralište

KADA je reč o mogućim izmenama propisa po kojima birači koji su promenili prebivalište u poslednjih šest ili 12 meseci moraju da glasaju na starom biračkom mestu, Brnabićeva je rekla:

- To je jedan od zakona kojim treba da se bavi radno telo. Da li će stići za beogradske izbore, zavisi od njih. Cesid je predložio šest, "Srbija protiv nasilja" 12 meseci. Najbolja praksa Venecijanske komisije kaže maksimalno do šest meseci. Jedan od glavnih zahteva je bio da će objedinjavanje izbora sprečiti migracije birača, samim tim nemamo problem sa tim.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)