NOŽ U LEĐA I IZ SKOPLJA: Severna Makedonija najavila i izlazak iz "Otvorenog Balkana", nakon sponzorstva rezolucije o srebrenici

M. St.

17. 04. 2024. u 10:00

KAO zahvalnost za prijateljstvo, međusobnu saradnju i dosadašnje poteze "bratskog naroda", Severna Makedonija odlučila je da uzvrati Srbiji - kosponzorstvom Rezolucije o genocidu u Srebrenici, podrškom prijemu tzv. Kosova u Savet Evrope, a naposletku i izlaskom iz incijative "Otvoreni Balkan".

НОЖ У ЛЕЂА И ИЗ СКОПЉА: Северна Македонија најавила и излазак из Отвореног Балкана, након спонзорства резолуције о сребреници

Foto: Pixabay

Ministar spoljnih poslova Bujar Osmani saopštio je da će na prvoj sledećoj sednici vlade predložiti raskid saradnje, a ova tema visoko je kotirana u opoziciji u predizbornoj kampanji za predsedničke i parlamentarne izbore.

Ignorišući olakšice koje je ova inicijativa iznedrila za države članice, od slobode kretanja, preko priznavanja fitosanitarnih dozvola, diploma i obrazovnih kvalifikacija, slobodnog pristupa tržištu rada, do tagova za naplatu putarine, sajma vina i zajedničke turističke ponude, Osmani je istakao da je "Otvoreni Balkan" bio "izlazna strategija kako bi Srbija mogla da uspostavi odnose sa Kosovom, uključujući i međusobno priznavanje".

Ovim gestom, zvanično Skoplje potpuno je izbrisalo gestove prijateljskog i bratskog naroda Srbije. Naša zemlja je u jeku pandemije virusa korona donirala kontingent cepiva za imunizaciju, a omogućena je i vakcinacija njihovog stanovništva na teritoriji naše zemlje. Takođe, Srbija je slično reagovala i u situaciji kada su 2021. godine poslate helikopterske jedinice da priteknu u gašenju velikih požara koji su zahvatili susede...

Komentarišući ovakve poteze, osnivač Pokreta socijalista Aleksandar Vulin podsetio je da je Srbija bila jedina zemlja iz okruženja koja nikada nije tražila od Makedonaca da promene ime, istoriju, ustavno uređenje ili zvanični jezik, dok Skoplje Beogradu "poletnim učešćem u rezoluciji koja Srbe treba da proglasi genocidnim narodom", vraća za sve što je učinjeno za njih.

- Kada su ih zvali Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija i Skoplje, zvali smo ih Makedonijom - rekao je Vulin. - Delili smo sa njima lekove tokom epidemije kovida, ustupali im rezerve žita, brašna, šećera, a SPC je omogućila Makedonskoj crkvi samostalnost i ime.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)