BRNABIĆ O OPOZICIJI: Hoće da učestvuju na sastanku - hvala, neće - mi nastavljamo da radimo

Tanjug

16. 04. 2024. u 15:42

SASTANAK poslaničkih grupa o izbornim uslovima biće održan sutra, najavila je predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić i dodala da će se do kraja nedelje formirati Komisija za izmenu i dopunu zakona u skladu sa ODIHR preporukama, te da će se formirati i Komisija za uvid i reviziju biračkog spiska, a navela je i da su najnoviji zahtevi koalicije "Srbija protiv nasilja" u suprotnosti sa ODIHR preporukama.

БРНАБИЋ О ОПОЗИЦИЈИ: Хоће да учествују на састанку - хвала, неће - ми настављамо да радимо

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

- Hoće da učestvuju - hvala im, neće - mi nastavljamo da radimo - rekla je Brnabić na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije.

Brnabić je kazala da koalicija "Srbija protiv nasilja" u novom predlogu traži da se dvotrećinskom većinom usvoji ustavni zakon o izmenama i dopunama ustavnog Zakona za sprovođenje Ustava kako bi se svi lokalni izbori održali u istom danu 2024. godine.

Brnabić je istakla da bi građani u lokalnim samoupravama koji su glasali u decembru 2023. sada, na osnovu novog zahteva, ponovo trebalo da izađu da glasaju.

- Mislim da nije prošlo ni sedam dana otkada sam rekla da, kada otvorimo takve presedane to kraja nema, nepunih sedam dana, to se i ostvarilo - rekla je Brnabić.

Ona je podsetila da je opozicija učestvovala u tim izborima, da "nisu imali zahteve, potvrdili su rezultate, učestvuju u radu lokalnih samouprava, ali hajde da to izbrišemo".

- Kako kažu, organima izglasanim će biti produžen mandat za nekoliko meseci, a onima koji su konstituisani na osnovu izbora 2022. i 2023. će biti kraći mandat i nikakve to veze nema, hajde da svi izbori budu kada opozicija kaže, bez obzira na Ustav, zakone, demokratske principe.  Ako treba nekom da se produži mandat - produžićemo, ako treba da se skrati - skratićemo. E, tako bi izgledala Srbija po onima koji su se drznuli da pošalju ovaj predlog svim građanima Republike Srbije - rekla je Brnabić.

Ona je ocenila da je za neverovati šta se dešava i kakva je vrhunska neodgovornost opozicije i upitala kako dalje nastaviti dijalog kad dobije dva-tri različita zahteva nedeljno od opozicije.

- A šta ako mi sutra stigne novi, drugačiji predlog, svaki predlog njihov je ultimativan - primetila je predsednica skupštine.

Brnabić je prenela da su se stranke grupisane oko liste Srbija protiv nasilja pre četiri dana obratile zvanično OEBS-u sa zahtevom da OEBS posreduje u nečemu što oni zovu postpredizborna kriza.

- I sada imate ljude koji su bacili drvlje i kamenje na mene što sam u svojstvu posmatrača pozvala ambasadore na dijalog, nisu imali pravo glasa, niti sam tražila mišljenje - rekla je Brnabić.

Istakla je da se predlozima opozicije ozbiljno bavila, da ih je analizirala, konsultovala se s pravnim timovima i pokušala da bude otvorena kako bi se počelo sa radom na primeni preporuka ODIHR-a, te podsetila da je prihvatila sve predloge opozicije osim da se obustave izborne radnje za beogradske izbore i da se odlože do daljeg što je, kako je ponovila, u suprotnosti sa Ustavom.

Brnabić je, odgovarajući na pitanje novinara o tome da su i njeni mandati bili skraćivani, rekla da Narodna skupština ne može da skrati mandat predsednicima opština i gradonačelnicima i da se mandat može skratiti jedino ukoliko oni to sami žele ili ukoliko izgube većinu odbornika u lokalnim samoupravama.    

- Ja sam sama skratila svoj mandat. Kao što predsednici opština i gradonačelnici imaju svoj mandat i ako žele mogu da ga skrate. Ako nemaju više većinu i ako ne može da funkcioniše lokalna samouprava, ide se na izbore. Ali ako ne žele da skrate sebi mandat, imaju većinu i nema problema u funkcionisanju lokalne samouprave, ne može Narodna skupština da im skrati mandat - rekla je Brnabić na konferenciji za medije u Skupštini Srbije odgovarajući na pitanje novinara o tome da su i njeni mandati bili skraćivani.

Ona je posebno navela da bi raspisivanjem izbora u svim lokalnim samoupravama, mandat 65 predsednika opština bio skraćen za čak tri i po godine.

- Zar da teramo te građane da idu i da ponovo glasaju. Zašto? Zar nisu rekli šta su hteli da kažu u decembru 2023, pa da sada to ponovo urade u decembru 2024. A šta ako se 'Srbije protiv nasilja' ne sviđaju ti rezultati? Hoćemo li ponovo da organizujemo u decembru 2025. Hoćemo li tako imati permanentne izbore i razgovor oko izbornih uslova svakog meseca, svake godine - upitala je Brnabić.

Brnabić je naglasila da je ona svoj mandat skratila kao predsednica Vlade Srbije, jer je mislila da je to u tom trenutku neophodno.

- Poslednji put kad sam skratila sebi mandat, skratila sam na izričit zahtev opozicije. I imali smo izbore. Imali smo rezultate izbora - rekla je Brnabić.

BONUS VIDEO: Dolazak predsednika Vučića na Međunarodni sajam privrede u Mostaru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?