STOLICA KOJOM PODIŽEMO ULOG: Analiza "Novosti" - šta bi našoj zemlji značilo mesto nestalne članice SB UN?

С.Ровчанин Томковић
S.Rovčanin Tomković

16. 04. 2024. u 08:17

BIO bi red da Srbija sedi kao nestalna članica za ovalnim stolom u Savetu bezbednosti UN, s obzirom na to da su ona, ali i Zapadni Balkan, često među temama na Ist Riveru. Predsednik Aleksandar Vučić je najavio da ćemo se i kandidovati za 2026. godinu, ako Generalna skupština UN usvoji rezoluciju o Srebrenici, koja nas etiketira kao genocidan narod, a stolica u SB UN bi nam donela mogućnost da budemo u centru odlučivanja, glasamo, učestvujemo u diskusijama, pa i "trgujemo uticajem".

СТОЛИЦА КОЈОМ ПОДИЖЕМО УЛОГ: Анализа Новости - шта би нашој земљи значило место несталне чланице СБ УН?

Foto: Printskrin

Savet bezbednosti ima 15 članica, pet stalnih sa pravom veta Francuska, Velika Britanija, SAD, Kina i Rusija, dok se deset nestalnih bira na dve godine po regionalnom principu. Neparnih godina u SB UN ulaze po jedna zemlja iz Afrike, Azije i Latinske Amerike i dve iz grupe zapadnih zemalja, a parnih dve iz Afrike i po jedna iz Azije, Latinske Amerike i Istočne Evrope. Ko će dobiti poziciju, odlučuje GS većinom glasova.

Nekadašnji ministar spoljnih poslova Vladislav Jovanović rekao je za "Novosti" da svakako treba da se kandidujemo.

- Protivkandidati Rumunija, Bugarska ili još neka NATO zemlja su integrisani sa Zapadom, a ostatak sveta želi da u SB UN vidi neke samostalnije zemlje. Nestalne članice učestvuju u diskusiji, a mi smo zemlja koja se često nalazi kao tema u UN u složenim i osetljivim okolnostima, pa bi bilo značajno da možemo i da govorimo - istakao je Jovanović.

Foto: Printskrin Jutjub

Vladislav Jovanović, bivši ministar spoljnih poslova 

On kaže da ukoliko je tesno kada je u pitanju glasanje za dnevni red, onda bi naš glas postavljao dodatnu težinu.

- Suština je da učešćem u SB UN podižemo ulog, a možemo da se bavimo i trgovinom, davanjem podrške nekoj zemlji da se nametne bitna tema koja bi pomogla nama zauzvrat. Kad god se pojavi pitanje koje nas tangira poput KiM ili BiH odnosno RS, mi bismo bili tu da iniciramo diskusiju pred SB UN, pred kojima se moraju rešavati oba pitanja po Rezoluciji 1244 i Dejtonskom sporazumu.

U GS UN, napomenuo je Jovanović, ima 193 glasa, od čega NATO zemlje 31 i mi tu imamo veliku šansu:

- Kada su u pitanju evropske organizacije, tu nema samostalnog odlučivanja, oni moraju da stanu u jedan red i glasaju kako im kaže prvi. I dalje smo u srodstvu sa zemljama trećeg sveta i uz dobru organizaciju imamo veliku šansu da budemo nestalna članica.

Trećina sveta bez mesta

VIŠE od trećine zemalja članica UN nikada nisu bile zastupljene u SB UN. Među njima su i Srbija, Crna Gora i Severna Makedonija, dok su Slovenija i Sijera Leone upisale po dva mandata, Alžir četiri, a Gvajana i Južna Koreja po tri... Rekorder je Brazil koji je bio 11 puta. Nekadašnja SFRJ je četiri puta bila nestalna članica, a od njenog raspada su kao samostalne države, članice tog operativnog tela bile Slovenija, Hrvatska i BiH. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave