PREDSEDNIK U ZVANIČNOJ POSETI FRANCUSKOJ: Makron i Vučić se obratili iz Jelisejske palate, završen tet-a-tet sastanak (FOTO/VIDEO)

Марија Стевановић
Marija Stevanović

08. 04. 2024. u 08:58 >> 20:14

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić stigao je ispred Jelisejske palate gde ga je dočekao predsednik Francuske Emanuel Makron, na čiji poziv boravi u zvaničnoj poseti toj zemlji. "Novosti" se nalaze u Parizu, a posetu predsednika Srbije pratite na našem portalu uživo iz minuta u minut.

ПРЕДСЕДНИК У ЗВАНИЧНОЈ ПОСЕТИ ФРАНЦУСКОЈ: Макрон и Вучић се обратили из Јелисејске палате, завршен тет-а-тет састанак (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Marija Stevanović

Makron se oglasio na Iksu na ćirilici

- Francuska je posvećena evropskoj budućnosti Srbije, budućnosti koja se sada piše - napisao je Makron na ćirilici.


 

Vučić prisustvovao svečanoj večeri koju je u njegovu čast priredio Makron

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je svečanoj večeri koju je u njegovu čast priredio predsednik Republike Francuske Emanuel Makron, nakon čega su dva predsednika održala tête-à-tête sastanak.

- Ponosan sam što sam večeras u Jelisejskoj palati imao priliku da sa predsednikom Emanuelom Makronom razgovaram o svim važnim pitanjima od geopolitičkih, do bilateralnih i onih strateški najbitnijih za Srbiju i naš narod. Ukazao sam mu na neuporedivo bolje ekonomske odnose naše dve zemlje, ali i izneo očekivanje da možemo još više i bolje kada su u pitanju trgovinska razmena, investicije i zajedničko poslovanje u mnogim oblastima u kojima Srbija ima dosta da nauči od Francuske. Izrazio sam očekivanje da će Francuska pružiti podršku Srbiji i u svim drugim sferama, prvenstveno kada su u pitanju naš evropski put i dijalog sa Prištinom. Još jednom sa zahvalio predsedniku Makronu na ličnom angažmanu kada je reč o očuvanju stabilnosti u našem regionu - napisao je Vučić na Instagramu.

Oglasio se Vučić posle dočeka i obraćanja iz Jelisejske palate

Predsednik Srbije je putem društvenih mreža još jednom izrazio zahvalnost francuskom predsedniku Emanuelu Makronu.

Svečana večera i sastanak

Kako je prethodno najavljeno, posle obraćanja dvaju predsednika usledila je svečana večera koju je predsednik Makron organizovao u čast Vučićeve posete.

Foto: Printskrin

Foto: Printskrin

Posle nje sledi tet-a-tet sastanak, tokom koga će predsednici razgovarati o svim važnim temama.

Obraćanje Vučića

Predsednik Srbije je na početku rekao kako će ovakva poseta ostati u večnom sećanju te da je dugo razmišljao šta bi izjavio u ovih nekoliko minuta, te da je veoma počastvovan.

- Obeležavano 185. godina od uspostavljana diplomatskih odnosa. Francuska nam je oduvek bila najbliža, na nju smo najviše računali i u Prvom i u Drugom svetskom ratu. I danas kada imamo muku neku, lično sam uvek mogao da se oslonim na Vas i da Vas pozovem i želim da vam kažem da su retki lideri koji žele nekog da saslušaju, čak i one manje od njih. Predsednik Makron ima tu izuzetnu osobinu da je želeo da čuje mišljenje makar mu se ono nije dopadalo. Želo je da sasluša i čuje one koji nešto znače na Zapadnom Balkanu, i hvala mu na tome - rekao je Vučić.

Foto: M. Stevanović

Predsednik je pomenuo da su ekonomski odnosi neuporedivo bolji, te da je u poslednjih 5 godina trgovisnka razmena udvostručena.

- Od tda je Van Si sa nama potpisao koncesioni ugovor za aerodrom. Naš aerodrom će biti jedan od najlepših evropskih aerodroma. Na njemu se pored srpske vijori i francuska zastava - dodao je on.

Vučić je istakao da je sve više francuskih investitora koji zapošljavaju više od 11 hiljada radnika.

- Obavili smo važne razgovore sa EDF-om i verujem da smo blizu velikih posliova i važnih stvari upravo radeći sa Francuskom kao ključnim partnerom u EU.

Naglasio je da u mnogim budućim projektima očekuje podršku Francuske, od programa "Čista Srbija" do prečistača otpadnih voda. Pomenuo je i razmenu u kulturi.

- Spremni smo da vam ponudimo da budemo domaćini 2031. frankofonskih igara mladih... Došao sam da razgovaramo o važnim pitanjima. Bio sam otvoren uvek u našim razgovora i biću i večeras. Ono što moram da kažem pred kamerama, je ono što ste rekli da su obe strane nešto učinile govoreći o Beogradu i Proštini, moram vam reći da nisu obe strane. Jedna strana nije ispinula ni jednu tačku ni Ohridskog ni prvog ni drugog Briselskog sporazuma, već ta jedna strana poštovani predsedniče ja napravila izbore sa izlaznosi 3,4%... Kada ste mi rekli potpisujte peticiju, biće to dovoljno, oni nam ni posle toga ne daju izbore.Provode eksprorpijaciju na severu KiM,  dovode svoje policajce i vojnike iako na to nemaju pravo. Ne vodi se istraga protiv onih koji su pucali na našu decu koja su nosili badnjak, nema istrage za ranjavanje Srba, svi samo pominju Banjsku. Pitanje dinara je pitanje opstanka Srba na KiM. A što se tiče OhrIdskog sporazuma Srbija je ispunila već tri, iako nije morala ni jednu i samo da Vas podsetim na prvu tačku a to je formiranje ZSO, koja nije pomerena sa mrtve tačke... Samo sam to želeo da Vam kažem i upravo zato ću imati želju da sa vama razgovaram o SE i onome što treba da se dogodi povodom 75. godišnjice osnivanja Saveta Evrope - rekao je Vučić.

@vecernjenovosti Predsedbik Srbije Aleksandar Vučić jasno je fransuskom predsedniku rekao kakva je situacija na Kosovu @Ja sam Aleksandar @Emmanuel Macron #kosovo #vucic #srbija ♬ original sound - Večernje novosti

Foto: Printskrin

Zahvalio je Makronu jer je našao način da zaštiti Srbiju, jer to nije bilo laka i kada su mnogi želeli da se obračunaju sa Srbijom. Što se tiče regionalne situacije Srbija je uvek podržavala integritet BiH, ali i Srpske u okviru BiH, i na to možete uvek da računate pojasnio je predsednik.

- Ima još mnog oblasti gde ćemo našu saradnju da produbimo. Mi Vam verujemo. Vi ste mi već neke sitnice koje su za nas krupne i ispunili. Vi ste čovek od reči, ja vam verujem, volimo Frnacusku. Hvala Vam na gostoprimstvu i radićemo sve da Srbija u budućnosti drži svoju reč, rekao je Vučić.

Foto: Printskrin

Obraćanje Makrona

Prvi se obratio predsednik Francuske.

Foto: Printskrin

Foto: M. Stevanović

Foto: M. Stevanović

- Ovo pokazuje koliko je prijateljstvo naših dveju zemalja važno za Francusku. Vaša poseta Parizu dolazi u trenutku istine za Evropu dok rat Rusije protiv Ukrajine ulazi u treću godinu. Evropska integracija Srbije je u našem zajedničkom interesu. Nije to nametnuti proces nego vaš suveren izbor da slobodno idete ka modelu da zajedno branimo našu suverenost - rekao je Makron.

Makron je pozdravio "vrlo jasne izbore Vučića u geopolitičkom pogledu".

- Ja nisam zaboravio svoje putovanje uz vas i za mene je ta integracija u EU, to dolazi iz zajedničke prošlosti i zajedničkih vrednosti. Moramo ići zajedno napred i da ne propustimo ovaj istorijski trenutak.

Kako je rekao Srbija može računati na podršku francuske agencije za razvoj.

- Od moje posete od 2019. naša sraadnja se povećava. Naši ekonosmki odnosu su dobili stvarni polet, francuska preduzeća su sve prisutnija u Srbiji, oni tamo ulaže jer vide potencijal... - rekao je Makron.

Zahvalio se za brojne bilateralne razgovore, te duboki izbor Vučića da poseti francusku u ovako teškim trenucima za Evropu. Takođe se zahvalio i za prijateljstvo dve zemlje i istakao kako ima poverenja u Vučića kao vođu, jer uvek drži svoja obećanja.

Predsednik Vučić stigao ispred Jelisejske palate

Predsednika Srbije, Aleksandra Vučića dočekao je predsednik Francuske ispred Jelisejske palate uz najviše državne počasti.

Foto: M. Stevanović

Foto: M. Stevanović

Foto: M. Stevanović

Foto: M. Stevanović

Sve spremno za doček

Ispred Jelisejske palate u 20 časova biće priređen svečani doček uz najviše državne počasti za predsednika Srbije.

Foto: M. Stevanović

Ovom događaju prisustvuju i brojne francuske medijske ekipe, što dovoljno govori o važnosti susreta po obe zemlje.

Predviđeno je da se dvojica predsednika obrate na zajedničkoj konferenciji koja će se održati u Jelisejskoj palati, a potom će uslediti svečana večera koju Makron priređuje za predsednika Vučića.

Foto: Printskrin


Nakon toga uslediće razgovori u četiri oka. Biće to njihov dvadeseti susret do sada, a predsednik Vučić, je uoči ovog  sastanka, ocenio da je to možda i najvažniji susret u poslednje tri decenije za našu zemlju.

Predsednik posle sastanka u Senatu

- Hvala na izuzetno lepom dočeku predsedniku francuskog Senata Žeraru Laršeu sa kojim sam razgovarao o unapređenju srpsko-francuskih odnosa, evropskom putu naše zemlje, regionalnim i globalnim pitanjima. Nastavljamo da intenzivno jačamo strateško partnerstvo i saradnju utemeljene na prijateljstvu i međusobnom uvažavanju - napisao je Vučić na Instagramu, posle sastanka sa predsednikom Senata Žerarom Laršeom.

Doček predsednika Srbije ispred Senata

Kako je prethodno najavljeno, u 16 predsednik Srbije je dočekan ispred Senata.

Foto: Printskrin

Foto: Printskrin

Foto: Printskrin

Dočekao ga je Žerar Larše, predsednik Senata Francuske. Potom je usledila smotra stroja.

Foto: Printskrin

Foto: Printskrin

Kako je najavljeno, sledi sastanak predsednika Vučića i predsednika Senata Žerara Larše, a potom upis u knjigu počasnih gostiju.

Potpisan memorandum o razumevanju između Vlade Republike Srbije i kompanije "EDF"

Potpisan je memorandum o razumevanju između Vlade Republike Srbije i „Elektrisit de Frans” (EDF) o uspostavljanju okvira za dugoročni dijalog u oblasti energetske tranzicije i niskougljenične tehnologije.

Memorandum su potpisali Siniša Mali, potpredsednik Vlade i ministar finansija i Luk Remon, direktor kompanije EDF.

Vučić je razgovarao sa troje mladih ljudi iz Srbije Lidijom, Bogdanom i Lukom koji žive i rade u Francuskoj, a koji su stručnjaci za nuklearnu energiju.

- Daću sve od sebe da vas vratim u Srbiju - rekao im je Vučić i zahvalio se što pomažu svojoj zemlji.

Počeo sastanak sa predsedvnicima kompanije "EDF"

Predsednik Srbije nastavio je posetu Parizu sastankom sa predstavnicima francuske kompanije "EDF".

Foto: Marija Stevanović

Kako je ranije najavio Vučić, vodiće se razgovori o dobijanju ekspertize po brojnim pitanjima koja se tiču budućnosti hidro i nuklearnih elektrana.

Sastanku prisustvuje i ministar finansija Siniša Mali, koji će potom sa Luk Remonom, direktorom kompanije "EDF", potpisati memorandum o razumevanju o uspostavljanju okvira za dugoročni dijalog u oblasti energetske tranzicije i niskougljenične tehnologije.

Foto: Marija Stevanović

Foto: Marija Stevanović

Vučić se obraća iz Pariza nakon važnih sastanaka

- Počeli smo sa važnim sastancima od suštinskog značaja za napšu zemlju. Posle ceremonije i odavanja pošte srpskim borcima iz Prvog svetskog rata, imali smo sastanak sa predstavnicima sa kompanijom „Dassault”. Ovde su tekli dva dana ne laki pregovori, ali želimo da završimo to večeras,  da bi ja i Makron večeras završili tehničke stvari. Još imamo jednu ili dve stvari koje nismo završili, ali nadam se da ćemo to u toku dana završiti. To bi značilo neuporedivo veću bezbendost i sigurnost za sve naše građane.

- Slede sastanci sa predstavnicima kompanije EDF. Sa njima ćemo razgovarati kako da dobijemo ekspertizu po brojnim pitanjima, da radimo zajednički u budućnosti od hidro i nuklearnih elektrana.

- Nemamo sad kapaciteta i snage i mogućnosti za to, to radimo za 10 godina. Moramo da brinemo danas kako ćemo da imamo struju i privredu u budućnosti. Srbija je ozbiljna zemlja i ima svoju industriju. Potpisaćemo danas memorandum o razumevanju sa EDF-om, i verujem da ćemo mnogo uraditi sa njima. U današnjem svetu, kada ste u okruženju zemalja koje ne gledaju uvek blagonaklono na vas, morate gledati kako da radite razne stvari. Ako je nuklearna energija u pitanju, kako da nabavite nuklearno gorivo. To je samo deo stvari.

Foto: Printskrin

- Večeras ono što je najvažnije imaćemo i izjave i razgovore delagacija i večeru, a posle toga ostajemo nasamo predsednik Makron i ja, da razgovaramo o svim značajnim pitanjima.

- Poseta se nastavlja sutra u prepodnevnim satima. Želim da čujem Makrona, on je jedan od najznačajnijih svetskih lidera. Mi imamo za nas teme koje su od velikog značaja.

- Mi ćemo 2028. godine imati metro u Beogradu. To je za četiri godine. Postavlja se pitanje ko će da upravlja tim metroom, razgovaramo da pošaljemo njihove eksperte da upravljaju time. Još mnogo takvih ideja i mnogo stvari oko kojih moramo da radimo zajedno. Sada će nam na razgovorima sa EDF-om doći naši ekperti, mladi ljudi. Neki su rođeni u Francuskoj, ali su zainteresovani da pomognu našoj Srbiji. Biću srećan da ih pozovemo da ih zamolimo, da ljude takvih kapaciteta vratimo u Srbiju. 

- Čak 80 odsto francuskih investicija na zapadnom Balkanu je u Srbiji. Verujem da će se ti brojevi povećavati u našu korist.

- Ovakav protokol Makron retko priređuje. Vidim da oni koji nas ne vole su to primetili. To su velike stvari za našu zemlju. Prisustvovao sam jednom dočeku ovde kao premijer, ali koliko godina sam premijer ili predsednik, nikada nisam ovakvu počast doživeo u Francuskoj.

Foto: Printskrin

- Mislim da će situacija, nadam se nekakvom dogovoru čto se tiče Gaze, ali sam veliki skeptik po pitanju Ukrajine i onoga što će tamo da se zbiva. Verujem da će se ići u dalju eskalaciju, i nadam se nafta neće rapidno da skače jer to nema nikakvog smisla. Svaki novi sukob između Huta, Irana i Izraela, svaki udar na ruske rafinerije, povećava vam cenu nafte i to je ono što inflaciju čini iznad proseka.

- Trema tek dolazi, kad u Senatu završim razgovore, svi će ići da prošetaju, a ja ću da se zabijem u sobu i da pređem teme i razmislim o svakoj reči još jednom. ODgovorni ljudi moraju uvek da imaju tremu.

- Veoma smo blizu dogovoru oko Rafala, znaćete kada potpišemo. Reč je o avionima koji su jedni od najskupljih na svetu. To su bolji i skuplji avioni od F-16,nisu baš kao F-35. Imaju najmoderniju opremu, po raketama, radarskim sistemima. Želeli bismo danas da kupimo američke, ruske, kineske. A ko može da nam dostavi to, mi nemamo more da imamo slobodan dotok robe. Šta je to što možemo da uzmemo, a pritom uzimamo najbolju robu na svetu.

- Mi bismo kupili još aviona i na nekim drugim mestima, nije nama problem u novc. Mi danas imamo skoro 4 milijarde evra na računu. Nije problem ni u javnom dugu, problem je što ne možemo da ih dovučemo u našu zemlju.

- Nikakav EPS niti vodovod ne prodajemo. Mi smo pričali o prečišćavanju otpadnih voda. Ovo što radimo u Velikom selu, to je osnovni, graditeljski deo sa Kinezima. A zatim tehnološki deo radimo sa Francuzima. Da objasnim, Veliko selo, koje je na Paliluli, omogućiće da nam voda u Beogradu bude kristalno čista, a ne puna fekalija. Mi za to nemamo tehnologiju, naravno da moramo sa nekime da radimo. Nismo došli da prodajemo, već da kupimo ponešto.

- Razgovaraću i o Kosovu i Metohiji i svim važnim pitanjima. Pre samo mesec dana neki su govorili kako nema Vučića na konjaku sa Makronom, kako je izolovan. Tako su govorili. A sada im opet smeta što će biti flaša vina ili konjak. To je zato što neki ljudi ne vole svoju zemlju, ne raduju se uspehu Srbije.

- Hvala Francuskoj na počastima i onome što su priredili za Srbiju.

- Sada su za 12. april zakazali skup svih Bošnjaka. Ja sam srećan što se taj skup održava, i nemam ništa protiv toga. Neka pričaju o čemu hoće. Neka mi kažu šta još Srbija treba da izgradi za Bošnjake. Spreman sam da pomognem, čak i u organizaciji, ako hoće u Novom Pazaru da organizuju. Želimo da se svi Bošnjaci okupe, da razgovaraju, ne vidim loše ništa u tome. Naprotiv, dobro je da čuju šta država Srbija radi za Bošnjake u Srbiji. Želim im uspešan skup, i sve što možemo da pomognemo spremni smo da uradimo, pa čak i da organizujemo to. Budućnost je u saradnji i razumevanju jedni drugih, a ne sukobima.

Počeo sastanak sa predstavncima kompanije „Dassault”

U rezidenciji ambasadora Srbije počeo je sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa predstavncima kompanije „Dassault”.

To je francuska kompanija koja se bavi proizvodnjom vojnih i poslovnih aviona. 

Kako je ranije najavio predsednik, jedna od glavnih tema biće moguća nabavka aviona "Rafal", koji je među najsavremenijim i najmoćnijim borbenim letelicama današnjice.

- Nadam se da ćemo završiti ugovore i potpisati, da uzmemo 12 novih Rafala. Da dalje radimo na kupovini važne opreme. Rafal je inače jedan od najboljih aviona na svetu. Ima najbolji radar i najbolje rakete - rekao je predsednik u subotu.

Foto: Marija Stevanović

Foto: Marija Stevanović

Foto: Marija Stevanović

Vučić iz Pariza: Sačuvaćemo Srbiju u teškim vremenima

- Imam veliku tremu i odgovornost pred današnje susrete i jedino što znam to je da ću se boriti svim srcem za našu Srbiju. Živela Srbija!

- Kada se borite za svoju zemlju, rezultat ne može da izostane. Verujem u velike stvari koje danas možemo da uradimo i hvala narodu što je verovao i što je bio uz svoje rukovodstvo. Uprkos svim teškoćama pobedićemo i sačuvaćemo Srbiju u teškim vremenima.

"Hvala Francuskoj, slava našim precima"

Vučić se oglasio na Instagramu i zahvalio Francuskoj na toplom dočeku i tradicionalnom prijateljstvu prema Republici Srbiji i njenom narodu.

- U slavu srpske vojske, herojskog saveznika Francuske u Velikom ratu, i za srpske borce preminule za Francusku u zajedničkoj borbi protiv nacističke okupacije – nisu samo sećanje na herojsku prošlost, one su i zavet i osnova na kojoj gradimo sadašnjost i koračamo zajedno u budućnost i nove pobede.

Francuska i njen narod će u nama uvek imati pouzdanog partnera i prijatelja koji će ih voleti, kao što je Francuska volela nas.

- Slava našim precima i živelo srpsko-francusko prijateljstvo - napisao je Vučić.

Vučić položio venac na spomen-ploču "Vernost za vernost“

Predsednik Srbije je sa generalom Abadom izvršio smotru garde, a zatim položio venac na spomen-ploču "Vernost za vernost“ na kojoj na francuskom jeziku piše:

Foto: Marija Stevanović

- U slavu srpske vojske, herojskog saveznika Francuske u Velikom ratu, i za srpske borce preminule za Francusku u zajedničkoj borbi protiv nacističke okupacije.

Foto: Marija Stevanović

Nakon toga ponovo je intonirana himna "Bože pravde".

Predsednik i general Abad su minutom ćutanja odali počast srpskim borcima.

Vučić stigao u Palatu invalida, dočekan uz najviše vojne počasti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u Palatu invalida, a predsednika su dočekali ministar Frank Rister, kao i general Kristof Abad, vojni guverner Pariza.

Foto: Marija Stevanović

Iintonirana je himna Bože pravde, a nakon toga i Marseljeza.

Foto: Marija Stevanović

Foto: Marija Stevanović

Ploča srpskim vojnicima na kojoj će Vučić položiti venac

Na ploči "Vernost za vernost" francuskim jezikom piše:

Foto: Novosti

- U slavu srpske vojske, herojskog saveznika Francuske u Velikom ratu, i za srpske borce preminule za Francusku u zajedničkoj borbi protiv nacističke okupacije.

Kako izgleda kompleks Palate invalida

Foto: Novosti

Foto: Novosti

Foto: Novosti

Foto: Novosti

 

Sve je spremno za početak posete

Foto: Novosti

Foto: Novosti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave