NEMCI REKLI "DOSTA" ZA UKRAJINU I ZELENSKOG: Dmitrij Šulc, poslanik Alternative za Nemačku

Nataša Jovanović

22. 10. 2023. u 06:00

NEMAČKA politička scena doslovno vri. Izbori u dva važna regiona - Bavarskoj i Hesenu - iznova su lansirali sliku o AfD kao snažnoj političkoj partiji, kadroj da na talasu narastajućeg nezadovoljstva nemačkih građana vladajućom koalicijom, preuzme odgovornost za važna pitanja u zemlji.

НЕМЦИ РЕКЛИ ДОСТА ЗА УКРАЈИНУ И ЗЕЛЕНСКОГ: Дмитриј Шулц, посланик Алтернативе за Немачку

Foto Privatna arhiva

Ali, put do vlasti ne zavisi samo od poverenje naroda, kaže u razgovoru za "Novosti" Dmitrij Šulc, poslanik Alternative za Nemačku u državnom parlamentu Hesena, već zahteva da doslovno preživite brutalne pritiske kojima su izloženi političari ove stranke. O tome svedoči i nedavni napad na predsednika stranke Tina Krupala kome su, po rečima našeg sagovornika, nepoznate osobe na predizbornom skupu u Bavarskoj ubrizgale injekciju nakon čega je kolabirao i hospitalizovan je. Krupala se inače više puta izjašnjavao o ukidanju zapadnih sankcija Rusiji, što je jedan od mogućih motiva napada, ali u izveštaju koji je predat istražnim organima stoji samo da je detektovan "defekt" koji "prodire kroz kožu do dubine od najmanje četiri milimetra". To bi faktički značilo da je rana od uboda bila duboka četiri milimetra, ali istražni organi nisu do kraja rasvetlili ovaj slučaj.

Takođe, spisak imena i zaštićenih podataka političara Alternative za Nemačku u Hesenu, koji je obelodanila Antifa, bio je uvod u nove incidente uoči izbora u dve nemačke pokrajine.

Foto Privatna arhiva

Vaše ime se takođe našlo na spisku Antife. Da li ste se vaše kolege i vi suočili sa neprijatnostima? Za čije potrebe je Antifa ovo uradila?

- Da, moje ime, imena mojih stranačkih kolega i njihove adrese, objavila je Antifa.

Zaštićene informacije su objavljene u cilju napada na AfD, a automobili i kuće mojih kolega preko noći su premazani bojama i oštećeni. To je nastavak pritisaka na našu stranku, pri čemu se broj napada značajno povećao prethodnih nekoliko godina. Sama činjenica da se AfD bavi važnim pitanjima i ne pravi kompromise dovoljan je razlog da je Antifa prepozna kao neprijatelja. Ne mogu da procenim da li Antifa zaista za nekoga radi i ko tačno stoji iza ovog projekta.

Rezultati izbora u Hesenu i Bavarskoj govore da političku scenu Nemačke očekuju ozbiljna prestrukturiranja. Kolika je razlika u glasovima u odnosu na prethodne izbore, ko je najveći gubitnik a ko dobitnik?

- AfD Hesen je uspeo da na ovim izborima zabeleži 140.000 glasova više u poređenju sa onima iz 2018. godine. Pošto je CSU (Hrišćansko-socijalna unija Bavarske) izgubio glasove u Bavarskoj, najveći pobednik je očigledno AfD, čak i ako je CDU (Hrišćansko-demokratska unija) bio favorit u Hesenu. SPD je najveći gubitnik na izborima. Kao druga po snazi stranka, AfD će od januara imati znatno više prostora u redovima parlamenta pokrajine Hesen. Najveća opoziciona stranka trenutno ima 28 mandata. Nesumnjivo da će AfD zauzeti dominantnu poziciju u novoizabranom parlamentu i biti lider opozicije. Sa 132 predstavnika u državnom parlamentu Hesena, mi iz AfD imamo više od 20 odsto poslanika i stoga sami možemo da odlučujemo o uvođenju istražnih odbora.

U kojoj meri je nemačka uloga u sukobu na istoku Evrope inspirisala građane Nemačke da kažu "dosta"?

- Smatram da su događaji na frontu i snabdevanje Ukrajine oružjem doveli do "dosta". Sve veći zahtevi koji dolaze od Zelenskog i popuštanja Olafa Šolca doprineli su da se situacija dodatno pogorša.

Strmoglav pad zabeležio je Šolcov SPD sa ministarkom unutrašnjih poslova Nensi Fezer koja je bila nosilac liste u Hesenu. Da li to govori o odsustvu simpatija za ministarku ili generalno za SPD?

- Činjenica da nije osvojila srca birača u tesnoj je vezi sa tim da gospođa Fezer naprosto nema veštine neophodne za obavljanje funkcije ministra unutrašnjih poslova. To je doprinelo narušavanju imidža SPD u Hesenu, ali i u celoj Nemačkoj. Kandidaturu gospođe Fezer u Hesenu smatram odličnim poklonom za izbornu kampanju AfD.

Da li se ovi rezultati AfD mogu "preslikati" i prilikom izbora za Evropski parlament?

- Prema poslednjim istraživanjima za evropske izbore 2024. AfD je na 23 odsto, što bi bilo povećanje od 12 procenata u odnosu na 2019. Shodno tome, smatram da će Alternativa nastaviti uspešan politički put.

Pritisci na Srbiju da se odrekne Kosova i Metohije postaju sve brutalniji. Zašto se EU i SAD žure da stave tačku na pregovore i da li bismo ukoliko Srbija ostane dosledna mogli da očekujemo da Zapad ovu teritoriju pretvori u novo žarište?

- Krivicu za dešavanja na Kosovu u određenoj meri snosi i Zapad zbog bombardovanja Beograda 1999. godine. Aktuelni predsednik Srbije Aleksandar Vučić vodi veoma umerenu politiku, koja je važna za srpske odnose. Razlog zbog kojeg ga EU kleveta i vrši pritisak na njega je taj što po svaku cenu žele da spreče da se čak i deo Kosova vrati u srpsku sferu uticaja. Što se tiče daljih dešavanja, uveren sam, to će zavisiti od reakcija Albanaca, a manje od onoga što EU radi, iako sam siguran da će zemlje EU podržati Albance.

Koliko je činjenica da kao Jevrejin iz bivšeg SSSR obavljate važnu funkciju u AfD najbolji demanti tvrdnjama da je Alternativa ksenofobična?

- Srdačno sam dočekan i primljen u AfD. Nikada zbog činjenice da sam Jevrejin nisam doživeo verbalne niti fizičke napade na redovnim sastancima, niti se suočio sa neprijatnostima obavljajući ulogu izabranog zvaničnika AfD. Živi sam dokaz da negativna slika o AfD nema utemeljenje u realnosti. Osnovao sam i udruženje "Jevreji u AfD" i mojim sunarodnicima su širom otvorena vrata Alternative za Nemačku.

Foto Privatna arhiva

Kakav je pogled iz Nemačke na oštra geopolitička pomeranja koja će uslediti nakon sukoba, od Ukrajine do Bliskog istoka?

- Nemačka može da uči od Izraela. Ovo je upozorenje da treba voditi računa koga puštate u svoju zemlju.

Incident ili pravilo?

TUŽILAŠTVO Ingološtata još uvek tapka u mraku kada je u pitanju potraga za mogućim počiniocima napada na predsednika stranke Alternative za Nemačaku Tina Krupala. Kako je rečeno iz tužilaštva, istraga je u toku a da bi se razjasnila medicinska pitanja čeka se izveštaj Instituta za sudsku medicinu u Minhenu.

Članovi AfD kažu da napad na Krupala nije incident već pravilo. Savezna vlada je na zahtev Alternative za Nemačku u januaru 2023. objavila podatak da je prijavljeno ukupno 1.398 napada čije su mete bile "predstavnici stranaka ili njeni članovi". Od ovog broja, 321 slučaj se zvanično vezuje za napade na lidere, članove i simpatizere AfD.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ALL INCLUSIVE - 639 EVRA: Ponuda za more u Egiptu - slike smeštaja i plaža (FOTO)