KOSOVO NIJE LAKA TEMA ZA IZBORE: Ubrzanje u rešavanju pitanja južne pokrajine pokrenulo borbu za rejting među strankama desnog spektra

С.Ровчанин Томковић
S.Rovčanin Tomković

13. 02. 2023. u 12:35

UPOREDO sa zahuktavanjem pokušaja da se reši kosovsko pitanje i ubacivanjem u igru francusko-nemačkog plana kao novog pregovaračkog okvira za dijalog Beograda i Prištine, pojačala se i bitka za glasove među strankama desnog spektra kojima će južna srpska pokrajina biti tema broj jedan na izborima, kad god da oni budu održani.

КОСОВО НИЈЕ ЛАКА ТЕМА ЗА ИЗБОРЕ: Убрзање у решавању питања јужне покрајине покренуло борбу за рејтинг међу странкама десног спектра

Foto: N.S.

Da se događaji oko Kosova i Metohije probijaju na vrh liste poruka partija, a samim tim i među biračkim telom, ovih dana beleže istraživači javnog mnjenja. Zato se postavlja pitanje kako će se to odraziti na rejting političkih igrača, hoće li Zavetnici, Nova DSS i Dveri ostvariti bolje rezultate ili će stranke vlasti imati argumente i poruke za glasače koji će im biti prihvatljiviji.

Bojan Klačar iz CeSID kaže za "Novosti" da je Kosovo kao tema "uvek ljudima bila prioritet, s tim što su, u momentima kada su stvari bile relativno normalne u južnoj pokrajini, na površinu izbijali neki drugi problemi, prevashodno ekonomski".

- Sada, kada postoji manje-više stalna kriza na KiM ili stalna dinamika u vezi sa pregovorima, Kosovo će, ako bi izbori bili u skorašnjem periodu, ove ili sledeće godine, biti ako ne najvažnija, a ono jedna od tri najvažnije teme u kampanji. Kosovo je prirodna tema za desničarske stranke i one će staviti sve karte na nju. I neće postojati nijedna druga tema za njih osim Kosova, sa kojim je povezana i tema Rusije - objasnio je Klačar. - U načelu, Kosovo može da znači osnaživanje desničarskih stranaka, ne možemo u ovom momentu znati kojih.

VUČIĆ: POBEDIĆE SRBIJA!

PREDSEDNIK Vučić sumirao je juče na "Instagramu" proteklu sedmicu, a u objavi naglasio da je uprkos svim poteškoćama sa kojima se Srbija suočava, nedelju za nama na tragičan način obeležio katastrofalni zemljotres u Turskoj i Siriji.

On je uz video sa najvažnijim događajima, napisao i da je u razgovoru sa ambasadorima zemalja Kvinte pri OEBS još jednom ukazao na neophodnost ispunjavanja do sada preuzetih obaveza.

- Srbija će, uprkos svim teškoćama koje nas očekuju, nastaviti da raste i napreduje, brže i snažnije, za dobrobit svih svojih građana, i mladih i starih. Pobediće Srbija! - napisao je predsednik Vučić.

Istraživač javnog mnjenja dodaje i da su Zavetnici, Dveri i Novi DSS prisutni sada, s tim što će se kad dođe kampanja tu pojaviti i mnogo manjih pokreta koji će pokušati da zaigraju na kartu Kosova. Međutim, za Kosovo je važna i druga pretpostavka, a to je da nije u pitanju jednostavna tema, ističe Klačar:

- Nije jednoobrazna, jednodimenzionalna i dotiče manje-više čitavu populaciju, emotivna je i koliko god se činilo da je sigurno da će desničarske stranke napraviti dobar rezultat, bio bih oprezniji i rekao da imaju potencijal da naprave bolji rezultat nego na prethodnim izborima, ali bih stavio znak pitanja da li će se to desiti i u praksi.

Prema Klačarevim rečima, "ne treba zaboraviti da je SNS stranka desnog centra, SPS formalno levičarska, ali baštini kosovsku temu, te će ove dve partije imati kontraargumentaciju i ponudu onome što će biti desničarski narativ".

IZUZETAK

KLAČAR podseća da "ako izuzmemo kampanju Slobodana Miloševića 1990. godine, ne postoji nijedna politička stranka koja je dominantno osvojila vlast ili napravila dobar rezultat na temi Kosova":

- Čini se čudnim, ali je u suštini tako.

- Građani jesu emotivno vezani za Kosovo, ali su i racionalni. Ne treba isključiti da će prihvatiti racionalne argumente koje će izneti vlast. U ovom momentu vrlo teško možemo da predviđamo uticaj na rejtinge u situaciji kada se stvari menjaju na dnevnom nivou. Ne možemo da predvidimo kakva će atmosfera biti na leto, a kamoli kasnije. Izjašnjavamo se hipotetički, ne znamo da li će i šta biti potpisano, imamo pitanje Zajednice srpskih opština i Kurtija koji odbija da je formira. Ne treba isključiti scenario da će pre biti održani izbori na Kosovu, pa tek onda kod nas - istakao je Klačar.

Inače, tokom sednice parlamenta koja je bila posvećena Kosovu i Metohiji, partije desnice iznosile su optužbe na račun vlasti da će, ukoliko bude prihvaćen nemačko-francuski plan, koji, između ostalog predviđa da Srbija ne treba da se protivi članstvu tzv. Kosova u međunarodnim institucijama, to biti kapitulacija i izdaja. Od poslanika vlasti je stigao odgovor da je njihova politika populistička, da ništa nije potpisano i da će građani razumeti racionalne argumente. Predsednik Aleksandar Vučić rekao je tokom učešća na sednici da ne prihvatamo stolicu tzv. Kosova u Ujedinjenim nacijama i da će poštovati Ustav Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Inovacija iz Japana kao savršen dodatak kolekciji „Art Must Go On“ Bate Spasojevića