TRIPOLI - Portparol Moamera Gadafija, Musa Ibrahim, demantovao je danas da je uhapšen u blizini Sirta, rodnog mesta svrgnutog libijskog lidera.

"Ta informacija je lažna", izjavio je u telefonskom intervjuu emitovanom uživo na sirijskoj tv stanici "Arai" mušakarac koji se predstavio kao Ibrahim.

Ibrahim je rekao da vest da je uhapšen ne može biti tačna jer je u vreme navodnog hapšenja bio "u blizini Sirta sa još 23 borca".

"Dobro naoružani pobunjenici su nas napadali više od dan i po i pretrpeli smo gubitke", naveo je Ibrahim.

Komandanti snaga libijskog Nacionalnog prelaznog saveta objavili su u četvrtak da je Ibrahim uhapšen dok je kolima pokušavao da napusti Sirt, a prema nekim izveštajima bio je prerušen u ženu.

Ipak, ta vest je već sutra dovedena u pitanje pošto je portparol vojnog saveta u Misrati rekao da ne mogu da potvrde Ibrahimovo hapšenje, podsetila je agencija AFP.

Nacionalni prelazni savet je najavio da će ispitati tvrdnje o hapšenju Ibrahima, dok je jedna lokalna televizija najavila da će emitovati snimak hapšenja.

Libijska televizija "Al Hura Misrata" najavila je da će emitovati snimak hapšenja Ibrahima i da je on uhapšen na zadnjem sedištu automobila u blizini Sirta, a na sebi je imao veo.

Progadafijevi sajtovi, međutim, negiraju da je dugogodišnji portparol Gadafijeve vlade uhapšen.

"Musa Ibrahim nije uhapšen...Postoje lažne glasine čiji je cilj odvraćanje pažnje od pobunjenika poraženih od ruku herojskih snaga u Sirtu", navedeno je na sajtu bivše državne televizije "Al Libije".

Od kada su borci Nacionalnog prelaznog saveta zauzeli Tripoli 23. avgusta, Ibrahim je sa nepoznate lokacije nastavio da šalje saopštenja, objavljivana putem sirijske televizije "Arai".

Prošle sedmice Ibrahim je pozvao na razračunavanje sa "agentima i izdajicama" i osudio ono što je nazvao "genocidom" koji su počinili NATO i "libijski agenti", krtikujući istovremeno međunarodnu zajednicu zbog "neaktivnosti".