PROŠLA nedelja bila je blagodarna za tri mladića iz Srbije. Pera i Boban Milosavljević iz sela Velika Lomnica kod Kruševca dobili su na dar 2.700 američkih dolara. A Sreten Mitrović iz sela Dučić kod Ljiga dobio je hiljadu dolara. Darodavac je bio Miodrag Mile Nikolić, čelnik humanitarne organizacije “Spasimo decu Srbije” iz Kalifornije.

- Dva brata Boban i Pera su ostali bez roditelja na seoskom imanju I sanjaju da kupe traktor, d aobrađuju zemlju i od toga žive- Mi smo im samo pomogli da sakupe novac za polovnu mašinu, koja će im osigurati malo bolji život – priča Mile Nikolić, dok šeta po dvorištu urušene seoske kuće u Velikoj Lomnici.

Novac za ovu dvojicu momaka sakupio je Dule Obrenović iz Los Aneđelesa, član organizacije, kog je dirnula priča o samohranim mladim Srbima, koji žele da žive od poljoprivrede.

- Zajedno sa bratom Bojanom dnjih dvojica uzgajaju povrće koje prehranjuje njihovov organsko čisto đubrivo. Uz to sva trojica rade najlepše moravske suvernire u drvetu bez upotrebe boja. Za to koriste prirodno drvo u takvoj nijansi boji za izradu tih intarzija. Čim momci budu to postavili na internet svoje radove pomoći ćemo im da ih plasiraju po Americi I čitavoj dijaspori – kaže Dule Obradović, kome su braća Milosavljević obećala da će traktor koji kupe nazvati po njegovom imenu.

APEL ZA POMOĆ

- Želim da živim kao normalna osoba! A za to mi je potrebno još 250.000 dinara. Hvala dobrim ljudima ako mi u tome pomognu – poručio je našim čitaocima mladi seljak Sreten Mitrović. Novčanu pomoć, u iznosu koji naši čitaoci žele da pošalju, mogu da upute na adresu Sreten Mitrović, selo Dučić, 14243 Z. P. Gornja Toplica ili na žiro-račun kod Eurobanke EFG na broj 250-1400005841200-19.

Мiodrag Nikolić je u subotu obišao i Sretena Mitrovića, mladog seljaka iz sela Dučić, kome je kombajno prošle godine odsekao obe šake i sad više ne može da radi kao mesar.

- Administracija u opštini Mionici nije htela da pomogne ovom momku, koji takođe, želi da živi na selu od poljoprivrede. Nije mu dala penziju, jer nije imao novac da uplati seoski radni staž. Mi smo došli da mu pomognemo da reguliše penziju, da bi imao od čega da živi – rekao nam je Mile Nikolić, koji se sa roditeljima Milojem i Novkom Mitrović razgovarao o budućnosti njehivih sinova Sretena i Vladana.

Nikolić je upoznao Mitroviće da humanitarna organizacija “Spasimo decu Srbije” postoji već dve decenije. Osnovao je Veljko Miljuš iz Čikaga, ali je organizacija kasnije prebačena u Los Anđeles, gde je vode Miloš Šupica i Mile Nikolić. Za dve decenije ova fondacija je pomogla na stotine dece bez roditelja, stradalih boraca i invalida. Isplaćena je humanitarna pomoć od oko tri miliona dolara deci iz svih srpskih zemalja.

- Mi ne pružamo samo finansijku pomoć unesrećenim mladim ljudima već pokušavamo i da ih osposobimo za rad, da im proširimo vidike i upoznamo ih sa drugom srpskom decom širom sveta. Zato ćemo pokušati da Sretenu Mitroviću, koji malo može da se koristi levom rukom, nabavimo računar kako bi usavršavao svoje znanje I stupio u vezu sa mladima u srpskom rasejanju – otrkio nam je Mile Nikolić.

U ovu inicijativu uključila se i Osnovna škola “Desanka Maksimović” iz Valjeva, čiji nastavnici, đaci i njihovi roditelji žele da pomognu Sretenu Mitroviću.

U znak zahvalnosti, Pera Milsavljević i Sreten Mitrović su potpisali zahvalnice u kojima se kaže da će doživotno biti zahvalan dobročiniteljima, koji su mu povratili veru u ljude, i da će im se odužiti tako što će završiti školovanje, postati dobri radnici i ljudi.

APARATI IZ AMERIKE

Kada su čelnici organizacije “Spasimo decu Srbije” čuli da u Gradskoj bolnici u Loznici ne postoje aparati za dijagnoziranje srčanih obolenja kod dece odmah su stupili u akciju. U SAD su pronašli moderne aparate za dijagnozu srca i od proizvođača dobili popust, tako da je Mile Nikolić dopremio iz Kalifornije tri mašine vredne 21.000 dolara.