BANJALUKA - Direktor Rudnika i Termoelektrane “Ugljevik” Anto Gajić potvrdio je za “Novosti” da u ovom preduzeću vrše ubrzane pripreme da oslobode prostor od postojeće opreme na mestu gde bi trebalo da se gradi TE Ugljevik 3.

Podsetimo, ruski milijarder Rašid Serdarov je sa Vladom RS i upravom rudnika i Termoelektrane Ugljevik još 7. jula ove godine potpisao ugovor o izgradnji treće faze TE Ugljevik, a investicija se procenjuje na 400 miliona evra.

- Ugovorom su definisani koraci koji treba da se preduzmu u narednom periodu. Najpre Vlada RS treba da odobri koncesiju za istraživanje ležišta uglja, a nakon toga bi se radila studija izvodljivosti i ekološka studija. Ne vidim razlog da gradnja TE Ugljevik 3 ne počne već sledeće godine, ako se svi prethodni uslovi ispune na vreme - kaže Gajić. Iz Vlade RS su obećali da će koncesiju na istraživanje ležišta uglja odobriti što je moguće pre.

Predsednik RS Milorad Dodik je prilikom potpisivanja ugovora rekao da nema nikakve sumnje da će ovaj projekat biti realizovan, jer je nakon godinu dana pregovora, ova ideja finalizovana potpisivanjem ugovora koji su startna osnova za realizaciju projekta “Ugljevik 3”.

 

KADROVI Na gradnji TE Ugljevik 3 bilo bi angažovano 5.000 ljudi, a nakon izgradnje u njoj bi radilo 800 radnika.

- Bilo nam je važno da dobijemo investitora kakav je Serdarov i da zadržimo njegovu pažnju na ovom projektu. Definisali smo ovo kao projekat u koji postojeća Termoelektrana Ugljevik unosi samo ono što već ima, a svih 400 miliona evra trebalo bi da obezbedi investitor, rekao je Dodik.

I Serdarov je potvrdio da RS ima budućnost kada je reč o investicijama istučući da smatra da je “ovo pravi momenat za ovaj projekat”.

- Električna energija jedna je od najtraženije robe i nadam se da će projekat biti završen za tri godine. Predsednik Dodik i Vlada RS napravili su izuzetnu investicionu klimu u Srpskoj, koja je primer i Evropi, napomenuo je Serdarov prilikom potpisivanja ugovora.

Serdarov je inače vlasnik kompanije iz ruskog Južnog Urala, sa sedištem u Orenburgu, koja se bavi proizvodnjom, preradom i prodajom nafte, propan-butana i suvog gasa, te zapošljava 1.500 radnika. On je i vlasnik preduzeća “South Ural Industrial Company” i još nekoliko firmi iz oblasti transporta i komunikacija.