MODRIČA - Na Dugoj Njivi na Trebavi u nedelju je u prisustvu velikog broja građana, najviših zvaničnika Srpske i sveštenika zvorničko-tuzlanske eparhije obeležena 19. godišnjica najveće i najvažnije bitke u poslednjem otadžbinskom ratu - bitke za Koridor života.

- Proboj koridora kroz Posavinu jedna je od najhumanijih i najuspešnijih bitaka koja je udarila temelje Republici Srpskoj. Ovom bitkom RS je bila trasirana, a sve posle toga bilo je samo popravljanje granica. Danas je Srpska politički stabilna, a ekonomski i socijalno pred određenim izazovima koji su rezulatat globalne krize koja hara svetom. Ipak, spremni smo da i tome odolimo. Srpska će ostati jedinstvena, kako bi svima bilo jasno da žrtve koje su date za Srpsku nisu bile uzaludne - rekao je Milorad Dodik, predsednik RS.

Na svečanosti je istaknuto da bitka za Koridor ostaje upamćena kao primer briljantne vojne strategije i hrabrosti.

- Herojskom borbom rodoljuba, pripadnika VRS sprečen je gnusni pokušaj uništenja srpskog naroda na ovim prostorima. Časno i hrabro, vojska i narod tada su odbranili RS. Otvoren je put spasa, sačuvan narod i odbranjena otadžbina - istakao je premijer Aleksandar Džombić.

Operacija proboja koridora počela je 24. juna, a završena 7. oktobra 1992. godine zauzimanjem Broda, kad je oslobođeno 760 kvadratnih kilometara današnje Srpske. U tom periodu na prostoru Posavine poginulo je 413, a ranjeno 1.509 srpskih boraca. Na protivničkoj strani život je izgubilo 343 vojnika regularne Hrvatske vojske i 918 pripadnika Hrvatskog veća odbrane. U bici za Koridor ranjeno je 6.350 neprijateljskih vojnika.

- Ova operacija će ući u istoriju, jer su snage branioca imale veće gubitke od snaga napadača. Ponosan sam na ovu vojnu akciju za koju niko nije procesuiran pred sudovima i to je znak da je ona izvedena po vojničkim pravilima i poštovanje ženeveske konvencije - istakao je ratni komandant operacije „Koridor 92“ general Novica Simić.

SPAS ZA SRPSKI NAROD AKCIJU „Koridor ž92“ počele su združene jedinice Vojske RS i Srpske vojske Krajine krajem juna 1992. godine, protiv snaga muslimansko-hrvatske koalicije, čime je okončana 42 dana duga kopneno-vazdušna blokada najzapadnijih srpskih zemalja. Koridor je bio spas za srpski narod od Glamoča i Grahova na jugu do Gradiške na severu, Novog Grada na zapadu do Doboja na istoku, u zapadnoj Slavoniji, Baniji, Lici, Kordunu i Kninskoj krajini. Na tom prostoru tada je živelo više od milion i po Srba.

- Svi koji su stradali u ovoj bici i drugim okršajima ne smeju da budu zaboravljeni. Oni su stvorili Republiku Srpsku i moramo se truditi da njihove porodice imaju položaj kakav zaslužuju - rekao je na Dugoj Njivi Pantelija Ćurguz, predsednik BORS.

Na Dugoj Njivi u nedelju je obeležena i peta godišnjica od vaspostavljanja manastira posvećenog svetom Iliji Proroku. Tim povodom svetu arhijerejsku liturgiju u crkvi svetog cara Lazara i svih srpskih stradalnika od Kosovskog boja do danas, služio je Njegovo preosveštenstvo vladika Vasilije. On je naglasio „da su operacija „Koridor 92“ i krsna slava novog manastira sudbinski vezani za srpski narod Trebave i cele Republike Srpske“.

Posle liturgije služen je i parastos za stradale u bici za Koridor kod spomen-obeležja, gde su brojne delagacije institucija RS, boračke organizacije i opština trebavskog područja položile cveće. Na kraju je izveden bogat kulturno-zabavni program, u kojem su učestvovala kulturno-umetnička društva iz Modriče i dramski umetnici iz Banjaluke.


POVOD

U OPERACIJI „Koridor“, poginulo je više od 400 srpskih vojnika, a ranjeno 1.500. Nedostatak kiseonika u porodilištu u Banjaluci, zbog čega je umrlo 12 beba, bio je povod da se krene u bitku za život, odnosno u proboj koridora prema Srbiji. Put preko Duge Njive naziva se i „koridorom života“.