PODGORICA - Ako predsednik crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić javno kaže za sveštenstvo Mitropolije crnogorsko-primorske da “radi protiv države i narušava građansku koncepciju” i pozove MUP da im jednostavno pokaže vrata i udari im u pasoše pečat da se ne mogu vratiti u Crnu Goru - teško je očekivati da će MUP postupati po zakonu.

Tako protojerej Velibor Džomić, koordinator Pravnog saveta Mitropolije crnogorsko-primorske, komentariše aktuelnu policijsku akciju kontrole manastira i crkava i kažnjavanja sveštenih lica koja nemaju crnogorsko državljanstvo i dozvolu boravka. Upravo Krivokapić je, po Džomićevoj oceni, politički inspirator “žigosanja” sveštenstva.

ŽALBE BEZ ODGOVORA MITROPOLIJA sve sveštenike i monahe redovno prijavljuje i redovno ulaže žalbe na rešenja MUP o odbijanju boravišne dozvole, ali odgovora na te žalbe, po pravilu, nema. - Zato to nisu lica koja ilegalno borave u Crnoj Gori, već osobe čiji su predmeti u postupku - kaže Velibor Džomić. - Svejedno, mnogi su demoralisani i plaše se da će biti prognani.

- Zar Krivokapić misli da se u Evropu ide stavljanjem žutih traka oko ruku? Problem boravišnih dozvola za nekoliko desetina pravoslavnih sveštenika i monaha ne može se rešavati ideološkim sabljama i kršenjem propisa - komentariše Džomić.

U Mitropoliji ocenjuju da se radi o kršenju stečenih prava. Obrazloženje da Mitropolija nema “svojstva pravnog lica” važi, izgleda, samo za delove MUP, dok Upravni sud i gotovo cela vlada Mitropoliji ta svojstva priznaju.

- Važeća regulativa je sasvim dovoljan pravni okvir za rešavanje ovog pitanja. MUP samo treba da uvaži neoborive dokaze iz žalbi sveštenika i monaha i odobri im pravo na privremeni boravak ili stalno nastanjenje - kaže Velibor Džomić. - Ovako, sudeći po nezakonitom rešavanju po žalbama, ozbiljno se postavlja pitanje zloupotrebe službenih ovlaštenja, jer imamo više dokaza da MUP različito postupa u identičnim situacijama, što ukazuje na diskriminaciju. A naše sveštenstvo ne negira državno zakonodavstvo i nije neprijatelj Crne Gore. Molimo se Bogu za sve, pa i za ove današnje progonitelje!

KONTROLA I U OSTROGU ČINJENICA da policijski inspektori “zaviruju” u monaške ćelije i da su rutinsku kontrolu obavili i u svetinjama kakva je manastir Ostrog, više je uzbudila širu javnost nego sveštenstvo. Kontrola je, kažu u Mitropoliji, bila neočekivana pa zato i neprijatna - ali, što se tiče ponašanja policijskih službenika, korektna.

U policijskoj akciji od 11. maja do 4. juna kontrolisani su verski objekti u nikšićkoj, šavničkoj i plužinskoj opštini. Pronađeno je pet osoba, državljana BiH i Srbije, koje nisu imale prijavljeno mesto boravka.

- Ne treba od toga praviti spektakl, kaže za “Novosti” igumanija Efimija iz manastira sv. Luke u Župi nikšićkoj. - Dolazio je policijski službenik, koji se fer ponašao. Nesporazum je nastao što su naše sestre iz Srbije čekale da dve države završe dvojno državljanstvo, ali, nažalost, to još nije regulisano. Platile smo kaznu...

Sveštenik Miodrag Todorović vidi u svemu senku politike.

- Sve ovo miriše na pritisak kako bi se u delo sproveo program jedne partije koju servisira državni aparat, a koja se otvoreno meša u život Crkve. Ali, neka znaju da niko nije dobro prošao ko je s Bogom ratovao - kaže za “Novosti” Todorović.

U Mitropoliji su u međuvremenu “evidentirali” da je “sporno” između 50 i 60 osoba, koje dele sudbinu još oko 30 hiljada stanovnika Crne Gore koji još nisu regulisali državljanstvo.