TEORIJA zavere ili teorija interesa? Bilderberg grupa, svetska elita koja, kako se pretpostavlja, režira ili bar to pokušava, krupne planetarne događaje, sastaće se i ove godine u potpunoj diskreciji. Mesto okupljanja od 9. do 13. juna biće hotel „Kempinski“ u švajcarskom planinskom centru Sent Moric.

Jedna od tema na predstojećem, 59. sastanku po redu, navodi se na sajtovima dobro upućenih u aktivnosti Bilderberga, biće i Srbija - kako maksimalno ubrzati njen evro-atlantski put. Više informacija na ovu temu zasada nema.

Jedna od glavnih tema ove godine biće, navodi se, i moguća vojna invazija Amerike na Libiju, kao odskočna daska za napad na Iran. Govoriće se i o globalnoj ekonomskoj krizi i opasnosti od kraha evro zone zbog problema u Grčkoj, Španiji, Portugalu i Irskoj.

Kanadski pisac Danijel Estulin, autor knjige „Klub Bilderberg“, tvrdi da ovu grupu čini oko 350 osoba, koje poseduju preko 80 odsto ukupnog svetskog bogatstva. Unutar Bilderberga se nalazi savet od 120 članova, koji funkcioniše kao svetska vlada iz senke.

Tvrdo jezgro organizacije čine porodice Rotšild i Rokfeler, kao i kraljevske porodice (V. Britanije, Španije, Holandije...), a stalni članovi su i Henri Kisindžer, Karl Bilt, Joška Fišer, Džordž Soroš...

REZERVACIJA REDAKCIJA „Novosti“ pokušala je da putem Interneta rezerviše sobu u hotelu „Kempinski“ u periodu održavanja sastanka Bilderberg grupe, ali nam je, uz izvinjenje, stiglo obaveštenje da usluge hotela u traženom periodu „nisu dostupne“.

Sastanku 2008. godine prisustvovao je Barak Obama (pre njega stalni gost je bio Džordž Buš), što je bio siguran znak da će pobediti na izborima za predsednika SAD. Pozivnice na sastanke dobijaju i direktori MMF, Centralne banke Amerike, centralnih banaka Evrope i vodećih naftnih i kompjuterskih kompanija. Ostatak članova se bira i poziva po trenutnoj aktuelnosti, odnosno po tome koliko je perspektivno „ulagati“ u njih.

- Bilderberg ne predstavlja klasičnu zaveru, već potencijalno opasan skup ljudi koji žele centralizovanje globalne ekonomske i političke moći u korist korporacija. On nije tajno društvo, već ideologija - izjavio je Danijel Estulin u govoru u Evropskom parlamentu na poziv italijanskog poslanika Marija Borgezija.

Godišnji skup Bilderberga okuplja na jednom mestu trećinu top-političara i dve trećine finansijsko-poslovnih magnata. Ništa se na sastanku ne snima i ne beleži.

Veliki svetski mediji retko izveštavaju o ovom događaju. Razlog: uglavnom se nalaze u vlasništvu članova Bilderberg grupe.KUHINjA ZA RATOVE

LAŽIRANjE nacionalnih izbora, izazivanje ratova, ekonomskih kriza i atentata na političke lidere samo je deo „menija“ iz Bilderberg kuhinje. U svojoj knjizi, Danijel Estulin objašnjava da religija i etničke razlike nisu uzrok ratova, već samo „sredstvo“ da do njih dođe, kako bi vladari iz senke materijalno profitirali, ali i stvorili male, slabe i ekonomski zavisne države.