SVAKE nedelje kada posete crkvu Sveti Sava u Geri vernici Nikola i Eleonor Čabraja daruju ovaj srpski hram sa hiljadu dolara.

To je kažu, njihov dug narodu i veri iz koje je izrastao Nikola Čabraja, danas jedan od najbogatijih Srba na svetu. Naime, ugledni američki časopis „Forbs“ postavio je Nikolu Čabraju na 185. mesto jer je zaradio 140 miliona dolara za poslednjih pet godina u firmi „Dženeral Dajnamiks“, koja je imala promet od 29 milijardi dolara.

- Nikola Čabraja je jedanaest godina bio prvi čovek američke vojne i avio industrije, jer je kao generalni direktor kompaniju „Dženeral Dajnamiks“ izdigao iznad mnogo poznatijih firmi, kao što su, na primer, „Boing“ i Lokid“. Pod njegovim vođstvom ova kompanija sa 92.000 zaposlenih postala je vodeći snabdevač američke armije, a Nikola Čarbraja je postao jedan od najmoćnijih ljudi u SAD u toj oblasti – kaže Milan Simić, mladi biznismen i poslovni partner Nikole Čabraje.

Rođen u Americi 1942. godine u porodici srpskih doseljenika iz Like, Nikola Čabraja je kao dete išao i crkvu Sveti Sava, gde je pevao u horu i učestvovao u crkvenim svečanostima. Diplomirao je prava 1964. godine na Nortvestern univerzitetu i zaposlio se u advokatskoj kancelariji „Džener i Blok“ 1968. godine.

- Njegova munjevita poslovna karijera je počela kada je Nikola 1992. godine postao specijalni pravni savetnik u Kongresu SAD, a potom je ušao 1993. u vojnu industriju. Od 1997. je bio glavni izvršni direktor kompanije „Dženeral Dajnamiks“. Nasledio je firmu sa 29.000 radnika i 4 milijarde dolara kapitala, da bi je do 2009. kad je napustio, učinio najboljom u SAD, a verovatno i u svetu - otkriva nam Milan Simić, naftaš iz Hjustona.

Taj uspeh je Nikola Čabraja ostvario zahvaljujući visokoj prodaji naoružanja i opreme Ministarstvu odbrane SAD i NATO. Kako su stručnjaci magazina „Forbs“ izračunali tih godina Čabraja je imao mesečnu platu od 1,3 miliona dolara. A, sa provizijama i nagradama uvrstio se među najbogatije Amerikance.

Nikola Čabraja je član crkvene uprave SPC u državi Indijana, pripadnik Bratstva slobodnih zidara i veliki srpski patriota.

Od prošle godine, nekada vodeći čovek u vojnoj industriji SAD,

Nikola Čabraja je američki penzioner.

SRPSKI PATRIOTA

- Dobar deo svog novca Nikola i njegova supruga Eleonor prilažu crkvi Sveti Sava, kojoj su kupili imanje i pomogli obnovu hrama i zvonika. U vreme proslave 95 godina ovog hrama Nikola i Eleonor Čabraja su bili domaćini ove proslave o kojoj su izveštavali svi američki mediji – otkriva nam Milan Simić.