TUŽILAŠTVO Nemačke i zvanično je potvrdilo da je ubistvo dvojice Amerikanaca u Frankfurtu delo međunarodnog terorizma. Hesen Boris Rajn, ministar unutrašnjih poslova, saopštio je: "Ubica se izjasnio. Radi se o radikalnom islamisti!"

Terorista Arif Uka (21), Albanac poreklom iz Kosovske Mitrovice, nije bio sam, tvrde nemački mediji. Istragu vode i agenti FBI. Amerikanci sumnjaju da je Uka povezan sa grupom koja planira napade na američke vojne objekte. Neposredno pre pucanja ubica je uzviknuo:"Alahu ekber!" (Bog je veliki).

- Način na koji je pucao u pun autobus američkih vojnika usmrtivši dvojicu i teško ranivši još dvojicu, otvara sumnju da je Uka pripadnik "bele" Al kaide sa Kosova - kaže u izjavi za "Novosti" dr Darko Trifunović, profesor na Fakultetu bezbednosti.

BOMBA TERORISTI iz "Abu Bekir Sidika" postavili su u severnom delu Kosovske Mitrovice, 1. decembra 2003. godine, bombu velike razorne moći. Bomba je bila postavljena u blizini trafo-stanice udaljene pedesetak metara od studentskih domova i igrališta Srednje tehničke škole "Mihajlo Petrović Alas". Na sreću, bombu su specijalne jedinice policije Unmika demontirale.

I Zoran Dragišić, stručnjak za terorizam, uveren je da je napadač pripadnik bele Al kaide.

- Većina boraca su iz redova OVK. U Kosovskoj Mitrovici je krajem devedesetih pod optužbom za terorizam osuđena grupa pripadnika Al kaide, među kojima Ekrem Avdiju, Hedžmadin Lauš i Špend Kopriva, koji su delovali u Bošnjačkoj mahali.

Iako su osuđeni na višegodišnje zatvorske kazne, Avdija, Kopriva i Lauš su 2001. godine, zajedno sa drugim teroristima iz OVK, pušteni na slobodu pod pritiskom, pre svega SAD.

Po izlasku iz zatvora Ekrem Avdija je, prema saznanjima naših bezbednosnih službi, nastavio da vodi "Kosovski islamski biro", osnovan januara 1998. u Kosovskoj Mitrovici uz pomoć Saudijske Arabije. Biro i danas služi kao maska za dostavljanje finansijskih sredstava, ideološko pridobijanje i regrutovanje lica muslimanske veroispovesti za džihad. Njegove ispostave nalaze se širom KiM, a njihovi "spavači" raspoređeni su po svim zapadnoevropskim zemljama.

Dr Darko Trifunović još 2004. godine upozorio je da je upravo Avdija (poznat kao Abusheib) na čelu kosmetskog krila Al kaide, koje nosi naziv "Abu Bekir Sidika". Diplomac Teološkog fakulteta iz Medine, stipendista Saudijske Arabije, Avdija se pročuo kao kursista terorističkih kampova "Host" u Avganistanu i "Abu Bekir Sidik" u Jablanici kod Tešnja, u BiH.

KO JE UBICA ARIF Uka rođen je u Nemačkoj. Radi na aerodromu u Frankfurtu i duboko je posvećen islamu. Otac mu je Redžep Uka, star 70 godina, iz Kosovske Mitrovice. Deda mu je bio imam u selu Žabar.

- Islamska teroristička grupa "Abu Bekir Sidik" nazvana je po istoimenom mudžahedinskom odredu koji je 1998. godine izvodio teorističke akcije na KiM - objašnjava dr Trifunović. - Odred kojim je komandovao Avdija osnovan je uz pomoć Abdulaha Duhajmana, rukovidioca navodne humanitarne organizacije "Biro za islamski poziv" koja je delovala u BiH, direktno finansirana od Saudijske Arabije. Duhajman je danas u zatvoru u Alžiru i identifikovan je kao jedan od ljudi Osame bin Ladena.

Sedište islamske terorističke grupe "Abu Bekir Sidik", nalazi se u južnom delu Kosovske Mitrovice, u naselju Tamnik. Sastanci pripadnika najčešće se održavaju u lokalu "Besa" i hotelu "Palas", na ulazu u Kosovsku Mitrovicu.

- "Abu Bekir Sidik" sačinjava 30 terorista među kojima su: Špend Kopriva, Muhamed Avdija, Sami Hoti, Alija Hoti, Besim Ismailji, Sami Hoti, Ertan Bitići, Ahmet Hodža, Ljuljazim Imeri, Nedžmedin Lauš, Arif Krasnići - tvrdi dr Trifunović. - Grupa "Abu Bekir Sidik", bliska je sa terorističko-kriminalnom grupom Rahmana Rame koja, takođe, deluje na području južnog dela Kosovske Mitrovice, odakle regrutuje svoje članove na Zapad.


PRETNjA

BEZBEDNOSNE službe Evrope i SAD su registrovale belu Al kaidu na Balkanu kao terorističku organizaciju i kao izvor realne opasnosti po Stari kontinent - objašnjava Dragišić. - Eksperti za terorizam procenjuju da bi Al kaide mogla da ugrozi bezbednost na jugu Srbije, a potom i šire.