NA mestu gde se 25. maja 1995. godine na Tuzlanskoj kapiji dogodio masakr, za koji je na četvrt veka zatvora osuđen general Novak Đukić, nije pronađen nijedan valjan dokaz kojim bi se potvrdila krivica generala Đukića, kaže u izjavi za „Novosti“ sudski veštak balističar iz Beograda Vlada Kostić.

On ističe da na suđenju generalu Đukiću nije prezentovan nijedan deo vodećeg prstena granate, kao ključni dokaz da je projektil uopšte ispaljen iz bilo kakve cevi artiljerijskog oruđa.

- U kriminalističkoj dokumentaciji nema nijedne fotografije na kojoj se može prepoznati vodeći prsten, iako drugi veštak Berko Zečević tvrdi da postoji. U slučaju da je pronađen makar ijedan deo vodećeg prstena, njegova fotografija bi sigurno postojala kao nužan i neoboriv dokaz o ispaljivanju projektila. Naknadni pokušaj uvođenja dokaza, koji nemaju nikakve veze sa događajem, a nedostaju, jeste krivično delo, i u ovom slučaju pokušaj Zečevića da pomenutim izjavama ispravi kardinalni propust u svom veštačenju može da ima za posledice ozbiljnu zakonsku odgovornost - ističe Kostić.

PRISTRASNOST I UVREDE ČLAN Sudskog veća Patrišija Valen, prema Kostićevim rečima, ponašala se kao „politički komesar sudskog veća“, i nesumnjivo je bila pristrasna, posebno kad mu je rekla da je njegova procena broja žrtava iritira i kad ga je upitala da li mu je žao žrtava.
- Moju koleginicu Branku Luković i mene nazivali su srpskim i kaurskim psima, lažovima, propagatorima srpske politike, dok su sa druge strane srpski mediji nekako bili po strani u celoj priči - ističe Kostić.

On, nadalje, kaže da je propust to što sud nije naložio da se analizira i utvrdi balističko stanje cevi artiljerijskih oruđa, navodno, pronađenih na položaju Panjik, odakle je, navodno, kobne večeri granatirana Tuzlanska kapija.

- Nisu stvorene ni realno pravne osnove za dokazivanje mogućnosti doleta projektila sa Panjika do Tuzlanske kapije. Topovi M46 na tim položajima su ruskog porekla, kupljeni kao polovni tokom sedamdesetih godina prošlog veka, i korišćeni za vežbe u JNA, pogotovo intenzivno tokom rata od 1991. do 1995. godine. Zbog toga je stepen istrošenosti cevi bio nesumnjivo veliki - kaže Kostić i ističe da je zato bilo nemoguće dokazati da bilo koji od tih topova dobaci projektil na maksimalnu daljinu gađanja od oko 27 kilometara, kako to eksplicitno tvrdi Zečević.

U svom veštačenju Kostić je ukazivao na još jedno sporno pitanje - broj poginulih na Tuzlanskoj kapiji, koji je prema zvaničnim podacima 71, uz 240 povređenih.

- Od jedne granate nemoguće je da strada 71 osoba i da još preko 240 bude ranjeno. U veštačenju Zečevića na dva mesta se navodi da je iz Kliničkog centra Tuzla dobijeno 25 grupa parčadi projektila, navodno izvađenih iz tela nastradalih. Prema principima sudske medicine, ovo ne može da znači ništa drugo do da su pomenuta parčad izvađena iz tela 25 osoba - kaže Kostić.

LUTKE OSTALE CELE JEDAN od propusta koji je napravio sud, prema Kostićevom mišljenju, jeste i to što nije saslušan istražni sudija Emin Halilčević. On nije neposredno utvrdio broj nastradalih, već samo u svom zapisniku konstatovao podatak o broju poginulih. - Imajući u vidu blizinu mesta eksplozije, sasvim logična posledica bi bila da lutke u izlogu budu znatno oštećene ili uništene - kaže Kostić i dodaje da sve ovo ukazuje na mnogobrojne opravdane sumnje.


Istovremeno, on napominje da u spisima predmeta postoji pisana izjava majora Gija Sansa, koji je neposredno pre eksplozije bio u nekom od obližnjih kafića, da je „par minuta nakon eksplozije bio na licu mesta, gde je uočio tela 20 ili više poginulih osoba“.

- Za mene će ovaj slučaj biti završen onda kad pred lice pravde budu izvedeni i osuđeni stvarni krivci za masakr u Tuzli, a to nije general Đukić, koji je osuđen kao Srbin i kao politički krivac, po principu „neko mora da visi, pa neka to bude Pedro“ - kaže Kostić.

*****
MILORAD DODIK BRANI GENERALA

BANjALUKA - Činjenica da se Berko Zečević pojavljuje kao balističar u slučajevima „Markale“ i „Tuzlanska kapija“, izaziva sumnje koje bi trebalo otkloniti, utvrdio je u utorak predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Dodik je ponovo kritikovao Sud BiH kao vaninstitucionalan i vanustavan i istakao da RS ne podržava sud i tužilaštvo, u kojem se samo Srbi procesuiraju.

- Ovaj sud je mimo ustava i Dejtonskog sporazuma i Srpska na njegovo formiranje nikada nije pristala - rekao je Dodik, navodeći da je očigledno da su se pojedinim Srbima presude izricale nekorektno, naglašavajući da on ne brani one koji su pravili zločine i da za to treba da odgovaraju.

On je podsetio da je pre šest godina predsednik RS podneo prijavu protiv Atifa Dudakovića, koji je počinio zločine nad Srbima i koji je spalio sva srpska sela.

- Više ima dokaza o zločinima Dudakovića, nego o generalu Novaku Đukiću, koji je u jednom trenutku bio na komandnom mestu, a svi balističari i drugi pokazatelji osporavaju mogućnost da se desilo ono za šta optužuju generala Đukića - rekao je Dodik.

On je istakao da su Sud i Tužilaštvo BiH svojim dosadašnjim radom doprineli dodatnom nepoverenju RS u te institucije.

- Moram da priznam da je RS u jednom trenutku pokazala neodgovornost prema svojim ljudima, jer niko nije kriv dok se ne dokaže da je kriv - rekao je Dodik i ukazao na slučaj „Purda“ iz Hrvatske, koga brani čitav vrh Hrvatske, iako do sada za njega niko nije čuo. (M. F.)