RUJNI „merlo“, koji se proizvodi i toči u maloj porodičnoj vinariji u Markovcu nadomak Čelinca, po oceni zaljubljenika i enologa, najbolje je crno vino proizvedeno u banjalučkoj regiji u protekloj godini, a 6.000 zasađenih čokota Željka Jungića najbolji je proizvodni vinograd ovog kraja.
Ponosni vlasnik i „majstor“ Jungić, koji živi u Banjaluci, do ovih priznanja došao je postepeno, uz, kako kaže, mnogo truda, koji su podstakli pre svega ljubav i istinsko divljenje prema ovom piću, ali i mnogo zadovoljstva. Više od tri godine posvetio je uzgoju i pravljenju prvih kapljica vina iz sopstvenog vinograda, a mnoge godine pre toga vino je pravio od kupljenog grožđa, za „svoju dušu“, porodicu i prijatelje. Malu vinariju, smeštenu u podrumu pažljivo uređene kuće na porodičnom imanju, nedavno je i registrovao, a već „kuje“ planove i za gradnju veće, u kojoj bi proizvodio do 40.000 litara vina pet sorti namenjenih tržištu.
- Volim da pijem vino. Već 15 godina pravim „domaće“ od hercegovačkih i crnogorskih sorti grožđa. Posle nekog vremena pojavila se i želja da napravim vino od svog roda. Tako sam 2004. godine na očevoj zemlji zasadio prvi hektar vinograda, u kojem sam našao mir i utočište od poslovnih problema koji su me tada pratili - priseća se Jungić, doktor nauka, po struci elektroinženjer.
- Prva uputstva za pravljenje vina dobio sam od oca, dugogodišnjeg ugostitelja i velikog zaljubljenika u vino - kaže naš sagovornik. Kasnije sam učio sam, a uz pomoć stručnih saveta, tehnologije, opreme i dobrih sorti grožđa nastajalo je sve bolje vino.
Prvobitni hobi ubrzano je prerastao u zanat. Već sledeće godine na markovačkim obroncima, gde su se i nekada davno prostirali vinogradi, zasađen je i drugi hektar. Za proleće je planiran zasad još jednog hektara, sa 3.000 čokota vinove loze.
U vinskom podrumu trenutno se čuvaju tri sorte crnih vina neobičnog imena „šikar“, po dedovini na kojoj loza raste, kao i dve sorte belog vina pod imenom „balatin“, u „slavu“ potoku koji teče u neposrednoj blizini vinograda. Bogati ukusi Jungićevih vina odavno su poznati i izvan njegovog rodnog kraja, kao i granica RS, koju su prešla uglavnom u koferu njegovih prijatelja, poznanika, poslovnih partnera, sve brojnijih kupaca.
Vina i vinograd „Jungić“ već nekoliko godina spadaju među najbolja u banjalučkoj regiji, a mesto „najboljeg“ Željko Jungić je zasluživao postepeno. Na banjalučkim „Danima vina“ najpre je osvojio drugu nagradu za crno vino i drugu za mladi vinograd. Naredne godine pripalo mu je drugo i treće mesto za crno vino i prvo za vinograd. U novembru prošle godine, vinograd je ponovio uspeh, a „merlo“ je osvojio i prvu i drugu nagradu.
On dodaje da je do sada u vinograd i proizvodnju postepeno uložio više od 50.000 KM, a za širenje i razvoj posla planira da potraži i sredstva iz Razvojnog fonda RS, namenjena za projekat „Hiljadu hektara vinograda u RS“.

ALEKSEJEV KUPAC
NEKADAŠNJI ruski ambasador Aleksandar Aleksejev je, recimo, često pio moja vina. Danas kada dolazi u BiH, često dođe da me poseti i kupi vino. Ranije sam strancima poklanjao svoje vino, jer oni žele da probaju lokalno piće, a mi dugo nismo imali autentično vino kojim bismo ih počastili, što je bila prava šteta - kaže Jungić.