KOZARSKA DUBICA - Crkvena zvona nikada pre nisu odzvanjala brežuljcima sela Pobrđani, nedaleko od Kozarske Dubice, a onda je u rodno selo pre dve godine, vođen, kako kaže, božjom voljom, stigao Borko Bosiočić. Tako je sagrađena crkva svetog Vasilija Ostroškog, jedini hram u Potkozarju posvećen ovom svecu.
- Ideja za podizanje ove crkve postoji već petnaestak godina, ali dugo je bilo potrebno da se ona sprovede u delo. U mojoj porodici u to doba desilo se čudesno isceljenje kćerke Teodore, koja je već bila spremna za komplikovanu operaciju. Čekao se samo naš potpis. Imala je rupicu na srcu, što je potvrdilo troje lekara. Pre potpisivanja saglasnosti za operaciju, ja sam razgovarao sa njom nad ikonicom svetog Vasilija Ostroškog i pozivao se na njegovu milost. Čudom i voljom Božjom, Teodora je ozdravila. Lekari su bili iznenađeni, jer je operacija već bila zakazana - priča Borko, ktitor ovog hrama.
Dve godine posle osvećenja crkve i pohranjivanja svete relikvije, dela odežde svetog Vasilija Ostroškog u nju, Pobrđani su postali mesto u koje svraćaju vernici sa svih strana. Često se mogu videti autobusi koji, provlačeći se uskim seoskim puteljkom, dovoze one koji žele da se poklone relikviji sa Ostroga.
- Osvećenju crkve prisustvovao je vladika Jovan sa Ostroga. I danas se sećam njegovih reči, da vernici koji ne mogu da dođu na poklonjenje na Ostrog sada imaju „ispostavu“ u Pobrđanima. Evo, njegove reči su se ispunile - kaže Bosiočić.
Mnogobrojni su oni koji žele da se krste nad svetom relikvijom sa Ostroga, pa je nedavno počela izgradnja krstionice po uzoru na hilandarsku. Ovo nije prvi hram koji je podigao ktitor iz Potkozarja. Njegovih ruku delo su i crkva i Svetosavski dom u Horgošu, gde je radio pre nego što se otisnuo u beli svet.
U Pobrđanima je nekada živelo nekoliko stotina domaćinstava, a sada ima svega stotinak domova. Izgradnja crkve privukla je veliki broj vernika, ali je i zadržala one koji su bili spremni da mesto napuste.