AMERIČKI predsednički kandidat Džon Mekejn u svojim nastupima pred američkim biračima često je pričao o svom vijetnamskom iskustvu i o legendarnom američkom pilotu, koji se pre četiri decenije borio i nestao u Vijetnamu.
- Nisam upoznao Lensa Šijana, ali voleo bih da jesam. Voleo bih da sam imao samo trenutak da mu kažem koliko ga cenim, koliko mu dugujem što mi je pokazao, što je pokazao svima nama, šta nam je dužnost - rekao je u jednom govoru Mekejn.
Malo ko zna da je Mekejn govorio o mladom Srbinu, pilotu Lazaru Lensu Šijanu iz Milvokija, rođenom 13. aprila 1942. godine u porodici radnika Petra Silvestera Šijana. Preci njegovog dede došli su u SAD iz Srbije između dva svetska rata. Otac Petar i majka Džejn imali su, pored Lazara Lensa, sina Marka i ćerku Dženin.
Lazar je pohađao Vazduhoplovnu akademiju. Čim je diplomirao, 1965, upućen je u vojnu bazu na Floridi. A odatle - za Vijetnam. Devetog novembra 1967. godine kapetan Lens Šijan nestao je na severu Vijetnama. Godinama niko od njegovih bližnjih nije znao šta mu se desilo.
- Nestao je posle pada aviona F-4. Preživeo je eksploziju aviona, sa frakturom lobanje, osakaćenom desnom rukom i prelomom noge. Mesec i po dana se krio. Neprijateljska vojska ga je tada pronašla, tri milje od mesta gde je pao, i stavila u zarobljeništvo - priča njegov brat Marko Šijan.
Ni posle teškog mučenja nije odao nijednu informaciju - sem svog imena i čina. Objašnjavajući to, njegov otac Petar je jednom prilikom rekao:
- Srbi su poznati po junaštvu. Žestoki su borci i jedan na jedan i jedan na pedeset.
Dok je bio u zarobljeništvu, Šijana su u ćeliji sreli, takođe zarobljenici, pukovnik Bob Krejner i kapetan Gaj Gruters.
- U zarobljeništvu ga nisam prepoznao jer je izgledao duplo manji od krupnog momka kakvog sam ga se sećao sa akademije - kazivao je pukovnik Krejner, koji je Lensa Šijana i predložio za Medalju časti.
Zajedno sa njim, Krejner i Gruters su prebačeni u zatvor u Hanoju. Posle osam dana Lens Šijan je preminuo.
Nedugo posle njegove smrti, u istom zatvoru završio je i Džon Mekejn, takođe zarobljen posle pada aviona.
- Mnogi od nas su u jednom trenutku popustili pod zlostavljanjem. Ali, kapetan Šijan nije. On je kodeks poštovao do poslednjeg slova - zapisao je Džon Mekejn u svojim ratnim memoarima.
Šijanovo telo vraćeno je roditeljima u Milvokiju tek sedam godina kasnije. U kući porodice Šijan i danas stoji Medalja časti, koja mu je dodeljena posthumno. U martu 1974. godine predsednik Ford odlikovao je Lensa Šijana medaljom časti za „vanredno junaštvo i neustrašivost veću od one koju je njegov poziv zahtevao, koja ga je koštala života“.
U srednjoj školi koju je Lens pohađao osnovan je „Fond Lens Šijan“ za stipendiranje, a jedna spavaonica na Vazduhoplovnoj akademiji SAD nosi srpsko ime. Pentagon je 30. letačkoj brigadi dao ime ovog pilota i osnovao nagradu „Lens Šijan“ za najbolje američke vazduhoplovce.