PRIKUPLJANJE 7.200 potpisa za predsedničke izbore u Crnoj Gori pred članovima izbornih štabova, za svakog kandidata, kako nalaže zakon, počeće u ponedeljak. Državna izborna komisija usvojila je Poslovnik o radu i utvrdila broj birača za podršku koji čini 1,5 odsto upisanih sa pravom glasa.
Kako je ranije najavio Branislav Radulović, predsednik DIK, moguće je da se odustane od zakonske obaveze da svaki potpisnik dođe u prostorije izbornog štaba da bi dao podršku svom favoritu. Protiv ove odredbe je i Pokret za promene koji očekuje ocenu Ustavnog suda, na svoju inicijativu. Po rečima bivšeg predsednika Ustavnog suda, Blagote Mitrića, koji i sam najavljuje kandidaturu za predsednika, ova zakonska odredba je - besmislena.
- Ne narušava se ovim pravo na tajnost glasanja. Prosto je nemoguće vremenski i tehnički to izvesti za pet ili šest kandidata u roku od 50 dana. Zbog toga ova odredba mora pasti - kategoričan je Mitrić.
Državna izborna komisija utvrdila je obrasce za davanje potpisa, knjige potpisa birača, kao i izjave o prihvatanju kandidature. Predsednici opštinskih komisija u subotu će da dogovore dalje aktivnosti oko sprovođenja izbora. Za predsedničku fotelju boriće se kandidat vladajuće koalicije Filip Vujanović, lider Srpske liste Andrija Mandić, predsednik Pokreta za promene Nebojša Medojević, a neizvesno je da li će se nezavisni kandidati, prof. Pravnog fakulteta Blagota Mitrić i ekolog Dragan Hajduković, odnosno da li će da prikupe dovoljan broj glasova podrške bez partijske infrastrukture. Glavni odbor Socijalističke narodne partije odlučiće u subotu ko će biti njihov predsednički kandidat na izborima 6. aprila.