Vukova zadužbina – ogranak u Sloveniji/Ljubljana, povodom Dana državnosti Srbije i događaja priređenom u glavnom gradu Slovenije, dodelila je priznanja istaknutim ličnostima koje su doprinele afirmisanju srpske države i njenih stvaralaca u svetu i manifestaciji koja je priređena tim povodom.

U slavu nauke i rodoljuba, u mestnom muzeju grada Ljubljane održan je po trinaesti put Sretenjski sabor u organizaciji Vukove zadužbine u Sloveniji.

Saborska svečanost koja je bila u znaku srpskog naučnog velikana Milutina Milankovića, kome je bio posvećen i naučni skup. Pozdrav Saboru uputio je poznati slovenački akademik Andrej Kranjc, a mešoviti hor Sveti Roman Slatkopojac iz Srbije priredio je Sretenjski koncert, koji je održan i na Bledu.

Svim događajima u Sloveniji su prisustvovale istaknute javne ličnosti slovenačke države, grada Ljubljane i Bleda, a istaknutim pojedincima Vukova Zadužbina u Sloveniji/Ljubljana, uručila je visoka priznanja „Milankovićevu Sretenjsku spomenicu“.

Među nagrađenima je i istaknuti srpski politički filozof Dragoljub Kojčić, direktor i glavni i odgovorni urednik Zavoda za udžbenike. „Milankovićevu Sretenjsku povelju“ dobitniku su uručili prof. dr Miodrag Maticki, predsednik Vukove zadužbine i Živorad Andrejić, predsednik Vukove zadužbine za Sloveniju. Oni su Kojčiću izrazili veliku zahvalnost za podršku događaju koji je napravljen u Ljubljani povodom Dana državnosti Srbije, kao i za sve ono što Kojčić čini na afirmisanju pravih vrednosti Srbije, kako u matičnoj državi, tako i u svetu i na uključivanju Srbije u međunarodnu zajednicu.

Događaj u Sloveniji, koji je organizovala Vukova zadužbina u Sloveniji, povodom državnosti Srbije, je nesumnjivo manifestacija koja treba da bude primer kako važne datume treba da obeležavamo u svetu i kako istaknuti pojedinci mogu u tome da pomognu. Mi smo zato veoma zhvalni g. Kojčiću za sve ono što čini za svoj srpski narod i bićemo srećni ako ovakvih sjajnih pojedinaca bude što više među nama – rekao je između ostalog prof. dr Miodrag Maticki, Predsednik Vukove zadužbine.

Čestitke laureatu uputio je i Živorad Andrejić, predsednik Vukove zadužbine za Sloveniju/Ljubljana, naglašavajući njegovu spremnost da uvek pomogne Srbima u dijasporu i regionu, koju je započeo još dok je predvodio Ministarstvo za dijasporu u prelaznoj Vladi Srbije, posle petooktobarskih promena.

Uručivanju Sretenjske Milankovićeve povelje Dragoljubu Kojčiću prisustvovao je i učesnik naučnog skupa posvećenog Milutinu Milankoviću u Ljubljani, prof. dr Zoran Knežević, redovan član SANU. Rekao je da je to bila sjajna manifestacija Srbije u Sloveniji i da je ponosan na priznanje koje je i njemu uručeno u Ljubljani, ali da je želeo da i ovom prilikom izrazi zahvalnost organizatorima i da čestita Dragoljubu Kojčiću, za ono što je i on učinio i što čini za afirmisanje srpske nauke, kulture i srpskog naroda.

Laureat Dragoljub Kojčić se zahvalio na vrednom priznanju i rekao da je to priznanje i kući koju predstavlja i njegovim saradnicima i da je ponosan na izdanja koja je Zavod za udžbenike - naša nacionalna izdavačka kuća objavila i u minulim vremenima, a i danas i da knjiga i u vreme elektronskih medija, iako menja formu, neće izgubiti bitku za svoju publiku.