Po ko zna koji put u svojoj kratkoj ali burnoj i bogatoj istoriji "Stokholmski Beli Orlovi" ili "Stockholm Eagles", kako se zovu u Skandinaviji, su zadivili, opčinili i iznenadili košarkasku Švedsku! Posle burne sezone 2012/2013 u elitnoj prvoj ligi Švedske kada su Orlovi, prvenstveno zbog političkih razloga ali i lošeg sportskog rezultata, spušteni u niži rang, niko u košarkaškim kuloarima nije davao bilo kakvu šansu srpskom klubu iz Stokholma da se vrati na staze slave.

- Čak su i mnogi navijači Orlova mislili da je klub pred gašenjem i odlaskom u istoriju. Podsećamo da je ovaj srpski klub iz Stokholma najtrofejniji tim u istoriji naše dijaspore i jedini klub koji igra u najvišem rangu jedne strane države - priča Goran Popov, vlasnik najuspešnijeg sportskog kluba u dijaspori.

Ipak, kao i mnogo puta u svom bogatom košarkaskom životu klub je sa "tvrdoglavim" predsednikom Goranom Popovom i njegovom upravom preživeo i u pravom smislu pokazao šta je srpski inat. Povratkom trenera Stefana Bergmana na kormilo kluba kao i dovođenjem nekoliko mladih i perspektivnih košarkaša "Orlovi" su vrebali svoju šansu u Basketettan ligi.

- To je prva divizija ispod Superlige, u kojoj smo uspeli da pokažemo da smo tim koji još uvek želi trofeje i pobede. Prvi deo sezone je prošao u totalnoj dominaciji našeg trenera Bergmana i njegovih pulena. Osvojeno je prvo mesto i plasman u novoosnovanoj ligi Superettan koja je počela u januaru. Liga je brojala 8. najboljih ekipa iz severne i južne savezne prve divizije. Po kvalitetu nista lošija od elitne lige, ali po izjednačenosti timova mnogo interesantnija i gledanija - zadovoljan je Popov, inače, poreklom iz Vršca.

Švedsko košarkaško takmičenje Superettan je i potpunosti ispunilo očekivanja i najvećih skeptika u košarkaskoj javnosti i postalo jako popularno. Interesantna je činjenica da je Švedski košarkaški savez ovu ligu pokrenuo na inicijativu i predlog srpskog kluba "Stokholmski orlovi".

- I mi smo u prvenstvu najveće iznenađenje za sve, jer smo osvojili vrh tabele! Tim je krenuo pakleno zahvaljujući ponajviše dva velika pojačanja Amerikanca, Endrua Mičela i reprezentativca Rudija Mbembu, kao i kapitenu Dragoljubu Kitanoviću, ređali su pobedu za pobedom. Publika se vratila na tribine stadion koji zovu "Orlovo gnezdo. A i mediji i novinari su navalili u Brankirka halu, gde igramo mečeve, da pišu o balkanskom košarkaskom čudu - objašnjava ovaj preporod u igri i uspeh Goran Popov.

Finalna utakmica protiv tima "Stokholmspolisen" je bila samo šlag na tortu jedne sjajne sezone i najava još lepših trenutaka kluba, jer je meč dobijen u gostima sa 112-93 pred velikim brojom svojih navijača. Najzaslužniji za pobedu u finalnom meču bio je fenomenalni banjalučki igrač Miloš Trikić, koji je pucao trojke sa nevetovatnih 70 odsto pogodaka i tako postavio rekord u svim ligama u celoj Švedskoj. Pljeskali su mu i protivnički navijači!

- Srce nama Srbima kuca uzbudljivo jer smo kao košarkaški tim ušli u sportsku istoriju Švedske. Nije lako boriti se u jednoj stranoj državi, pogotovo ne sa epitetom "srpski klub". Naša sportska borba nije bila samo na parketu nego i u medijima, i u javnosti, jer smo branili i podizali ugled naše nacije i dršave u Švedskoj i Skandinaviji - sabira učinke ovog velikog uspeha Goran Popov.

„Stokholmski orlovi" su danas najbolji klub u švedskoj prestonici. Ovaj srpski klub će ove godine prvi put da igra u Republici Srpskoj. Na turniru u Banja Luci „orlovi" 1-2 juna brane titulu prvaka srpske dijaspore u košarci.