U CRVENU zvezdu sam prešao 1985. iz OFK Beograda na poziv tadašnjeg trenera Gojka Zeca. Te godine došli smo u Australiju sa Zvezdom na turneju i imao sam utisak da ću se jednog dana i vratiti. Ali nisam ni slutio da ću jednog dana zaigrati kao kapiten australijskog državnog tima. Govori ovako u ekskluzivnom intervjuu za „Večernje novosti“ Milan Ivanović, nekadašnji prvotimac Zvezde, Adelejd sitija, kapiten australijske reprezentacije.

Ivanović je rođen u Sivcu kod Kule. Fudbal je počeo da igra relativno kasno, tek sa 15 godina, u tamošnjoj lokalnoj ligi. U početku je igrao u napadu, ali je shvatio da mu odbrana mnogo bolje leži. Ubrzo je prešao u Crvenku koja je u to vreme igrala u drugoj ligi. Zadržao se tamo tri godine i odigrao nekoliko utakmica za omladinsku reprezentaciju Jugoslavije. Karijeru je zatim nastavio u Kostolcu i OFK Beogradu.

- U Crvenu zvezdu sam prešao 1985. godine, na poziv tadašnjeg trenera Gojka Zeca. Tokom te 1985. sam sa Zvezdom bio na dvonedeljnoj turneji po Australiji. Igrali smo u Melburnu, Sidneju i Adelejdu. Tada sam bio prvi put u Australiji. Mislio sam da će razlog mog povratka na Peti kontinent biti odmor ili poseta prijateljima, a ne stalni boravak - govori Ivanović, sa kojim smo razgovarali u jednom adelejdskom kafiću, u predgrađu Majlend. - U Zvezdi sam igrao do 1988. godine. Kao najznačajnije utakmice su mi ostale u sećanju one sa Milanom 1988. godine u Evropskom kupu, protiv tada najboljeg tima na svetu.

Legendarni Dragoslav Šekularac je Milana preporučio dugogodišnjem uspešnom treneru Zoranu Matiću, koji je u to vreme trenirao Adelejd siti.

- On je došao u Beograd da vidi kako igram. Svideo mu se moj stil igre i predložio mi je da se preselim u Adelejd. Trebalo mi je malo vremena da tu ideju prihvatim. Tada sam imao već 28 godina i trebalo je da razmišljam i o poslednjoj fazi svoje karijere - govori Ivanović.

Kao prvotimac Adelejd sitija brzo je stekao pravo da igra za reprezentaciju Australije tokom 1990. godine. Najdraži momenti u igri za nacionalni tim su mu, kako ukazuje, bile utakmice za kvalifikacije za Svetsko prvenstvo 1994. godine protiv Argentine, za koju je tada igrao čuveni Dijego Armando Maradona. Igralo se prvo u Sidneju, pa onda u Buenos Ajresu. Iako je Argentina prošla dalje, taj okršaj Ivanović smatra svojom utakmicom karijere.

Poslednju, 59. utakmicu, za nacionalni tim Australije odigrao je 15. februara 1997. godine, sa ekipom Japana. Tada je nosio kapitensku traku, kao „gest“ i počast celog tima.

- Kada sam došao u Australiju, početkom 1990. godine, fudbal je bio zasnovan na etničkoj osnovi. Klubove su osnivale zajednice pa su postojali grčki, italijanski, srpski, hrvatski i drugi timovi. I s obzirom na to da su postojali problemi u organizaciji prvenstva, odlučeno je da se kompletan sistem promeni - objašnjava nam Ivanović. - Nacionalni fudbalski savez Australije je ponudio franšize uspešnim firmama, kako bi osnovale nove fudbalske timove. Tako je osnovan klub Adelejd junajted, 2003. godine, kao i ostalih osam klubova u Melburnu, Sidneju, Pertu, Brizbejnu i drugim delovima zemlje. Osim devet nacionalnih klubova u A ligi, osnovanoj 2005. godine, takmiči se i jedan tim sa Novog Zelanda.

U prvom sastavu ovog novog kluba Adelejd junajteda trenutno nema fudbalera srpskog porekla. Ipak, u klubu hite City - Beograd ima puno naših mladih i talentovanih igrača. Ivanović nam otkriva da ih je nekoliko otišlo na probu u podmladak Adelejd junajteda, pa je sada na njima da izbore svoje mesto u timu.


SAVETI ZA MLADE

NAKON završetka profesionalne fudbalske karijere, Milan Ivanović je nastavio da se bavi fudbalom kao trener. Trenirao je neko vreme naš klub Beograd. On se takmičio u najjačoj ligi Južne Australije. Poslednjih četiri-pet godina je trener Croydon Kingsa, jednog od boljih timova lokalne lige.

- U Krojdonu, severnom predgrađu Adelejda, već sedam godina učestvujem u akademiji fudbala koja traje tri meseca, od oktobra do decembra. Moj je zadatak da treniram mlade talente, dajem im savete i volju da igraju - zadovoljno će Milan Ivanović.