U SLOVENIJI je već decenijama Borštnikova nagrada najveće priznanje za glumu i dramska dostignuća u tekućoj godini. Ovog puta Borštnikov prsten, najveće slovenačko priznanje, dobila je Srpkinja iz Crne Gore Milada Kalezić, inače glumica Mariborske drame Slovenačkog narodnog pozorišta.

- Milada Kalezić je zrela, odgovorna, lucidna i obrazovana, gorda i ponosna na svoje poreklo. Ona nastavlja legendarnu tradiciju velikih slovenačkih dramskih umetnica, koje su se rodile u drugoj kulturnoj i nacionalnoj sredini i prve reči izgovorile u drugom jeziku, ali su ipak postale legende slovenačke dramske umetnosti – napisano je u odluci slovenačkog žirija.

Uz reči zahvalivanja povodom Borštikovog prstena, glumica je izrazila sreću izjavom koje su prenele sve slovenačke novine:

- Najlepše je kad se nad glumcem otvori nebo!

ROĐENA U CRNOJ GORI

Milada Kalezić je rođena 1954. godine u crnogorskom selu Rova. Njena porodica se, zbog posla njenog oca, često selila i na kraju se ustalila u Mariboru. Dobitnica je više nagrada, a za sobom ima više od 80 uloga.

Umetnica je proslavila je svoj uspeh na više zvaničnih prijema Milada Kalezić nije zaboravila svoj narod, a u Pravoslavnoj crkvi u Mariboru priredili su joj prijatno iznenađenje.

- Ivan Obradović, član crkvenog odbora predao je Miladi Kalezić veliku tortu za njen životni uspeh i za sve dobro što je učinila u životu. Posle više velikih slovenačkih nagrada, koje je dobila za svoj glumački uspeh paroh Savo Kosojević sa članovima crkvenog odbora i kumom crkve odlučio je da proslavu uspeha Milade Kalezić prirede u Pravoslavnoj crkvi. Miladi je čestitao i veliki broj vernika – javio nam je Rade Bakračević, lider srpske zajednice u Mariboru.

Prilikom nedeljnog susreta sa Srbima i vernicima SPC u Mariboru velika umetnica je iskreno govorila o svom poimanju pravoslavlja:

- Iznenada, kad sam napunila 49 godina, otvorilo se samo Nebo i Bog me je oberučke primio k sebi. Mojoj sreći nije bilo kraja. Odjednom se sve okrenulo na bolje i moja duša je našla svoj dugogodišnji cilj. Više nisam osećala nikakav strah. Moj život je bio u sigurnim Božjim rukama.

Nagrada Borštnikov prstan je svakako kruna njenog dosadašnjeg dramskog ostvarenja, koju, kako kaže, poklanja svom narodu i svojoj crkvi:

- U Pravoslavnoj crkvi sam našla svoj mir i način života. Prisustvujem svakom Bogosluženju u crkvi i aktivno učestvujem u crkvenom horu. Ne prođe nijedan praznik da u crkvi ne pomognem oko uređenja prostorija i priprema za slave i praznike. Ako treba uzmem kutlaču u ruke i pomažem kod kuhanja za goste. Sa drugim vernicima pomažemo parohu Savi Kosojeviću jer treba računati da na slavu crkve stigne iz svih krajeva naše Štajerske od dvesta do trista vernika. To je veliki zalogaj za članove crkvenog odbora zato smo mi tu da im pomognemo – izjavila je Milada Kalezić, prva dama slovenačke glume.