PITANjE odnosa države i crkve, ili partije i crkve, naći će se na dnevnom redu kongresa vladajuće Demokratske partije socijalista 30. novembra, u čijem dokumentu se najavaljuje "obnova autokefalnosti Crnogorske pravoslavne crkve", koja je, kako se navodi - neodvojivi deo crnogorskog državnog i nacionalnog projekta.Ovu priču aktuelizovao je funkcioner i poslanik DPS Miodrag Vuković, koja će svoj pečat dobiti na najvećem partijskom skupu i potom biti "overen" kao državni projekat. I to sve uoči usvajanja u parlamentu Zakona o slobodi veroispovesti protiv koga je žestoko Mitropolija crnogorsko-primorska.

Pročitajte još:Prvi put u Crnoj Gori: Podgoričanin promenio pol, pa se krstio, uz Amfilohijev blagoslov

Vuković navodi da Srpska pravoslavna crkva nema definisan pravni status u Crnoj Gori, što je, kako kaže - neprihvatljivo.

- Srpska pravoslavna crkva deluje kao relikt jednog vremena, koje je pre više od deceniju ostalo ili je trebalo da ostane iza nas. Država nikako ne može naći očekivani stepen razumevanja sa Srpskom pravoslavnom crkvom. Ostali smo da vodimo distanciranu korespondenciju, punu neprihvatljivih i neshvatljivih diskursa sa njihove strane. Za upućene, očekivan, i od strane prvih ljudi SPC i u Crnoj Gori u patrijaršiji - reči su Miodraga Vukovića. - U to je uključena cela jedna mašinerija u odbrani neprihvatljivog položaja i načina komunikacije sa državom i državnim organima. Stvari se više ne mogu odlagati. DPS je preuzeo obavezu na sebe da inicira rešenje i za ovu oblast. Istorijske činjenice nas obavezuju, takođe. Ne smemo zaboraviti da je kao posledica nelegitimne Podgoričke skupštine pored nasilnog gubljenja državne nezavisnosti, Crna Gora izgubila i svoju autokefalnu crkvu.

Pročitajte još: Muhamed je krvnički pretukao Jelenu, ali ona se oporavila i poručuje: Srpkinja sam, ne dam da ovo zataškaju!

Budimir Aleksić, poslanik DF, kaže za "Novosti" da ovim činom DPS krši Ustav Crne Gore.

- Miodrag Vuković i Demokratska partija socijalista negiraju sebe i sve ono što su bili devedesetih godina prošlog veka. Tada su satanizovali SDP i Liberalni savez koji su lansirali priču o tzv. CPC i zbog toga ih stavljali na stub srama nazivajući ih izdajnicima i separatistima! Vuković i ostali kao da su zaboravili kada je njihov lider Milo Đukanović uoči majskih parlamentarnih izbora 1998. godine lično išao kod patrijarha Pavla obećavajući da će DPS znati da se odupre onima koji bi doveli u pitanje status i autonomiju Mitropolije crnogorsko-primorske - podseća Aleksić.

Kadić Narod okupljen ispred manastira Ostrog Foto V. K.

Na Vukovićevu izjavu da SPC deluje "kao relikt jednog vremena", naš sagovornik priznaje da ona kao takva "bode oči", ali da to ne čudi od protagonista politike koji žele da ponište svu prošlost.

- DPS kreira prošlost ovog naroda i države. Sve godine naše istorije, memoriju i tradiciju su poništili - preimenovali su jezik, nacionalnu pripadnost, uredili državu koja je potpuna suprotnost i negacija prave Crne Gore. Samo je ostala Crkva koja nije u nadležnosti države. Čak i u Ustavu, koji su oni pisali, piše o odvojenosti crkve i države. I sada, kršeći ga žele da uređuju unutrašnju organizaciju crkve i njeno ustrojstvo i da ponište njenu autonomiju - ističe Aleksić.

SPORNI ZAKON

VLADA Crne Gore je usvojila Predlog zakona o slobodi veroispovesti i pravnom položaju verskih zajednica, koji je svojim sadržajem uneo zebnju među sveštenstvom, monaštvom i vernicima Mitropolije crnogorsko-primorske. Predloženi zakonski akt je, prema nekim analizama, čak rigidniji od nacrta zakona iz 2015. On se tumači kao nastavak onoga što je lane najavljivala organizacija "Amanet" - da se ukine vlasništvo SPC nad manastirima i crkvama u Crnoj Gori i "vrati" državi.