OKO čuvenog pivskog junaka, četobaše i harambaše Dragojla Baja (Nikolića) Pivljanina o čijem junaštvu se i danas ispredaju priče i koji se odavno nastanio u narodnoj epici, podelili su se njegovi plemenici u Pivi koji su namerili da mu se oduže novim spomenikom. Međutim, problem je nastao oko lokacije - gde da bude postavljen? Dve su opcije - u Plužinama ili u rodnim Rudinicama, nedaleko od tog grada, gde već postoji spomenik koji je podignut sredinom osamdesetih godina prošlog veka, za koji Pivljani kažu da nije dostojan junaka kojeg su opevali Petar Drugi Petrović Njegoš, kralj Nikola I Petrović, a prestonica Cetinje se odužila imenom ulice.

- Spomenik u Rudinicama, sa podignutim rukama, simbolično je pretvorio velikog zaštitnika nemoćnih u žrtvu koja traži pomoć ili junaka koji se, na kraju, predao. Bajo, za koga predaja u životu nije postojala, kapitulirao je pred našim neznanjem i neukusom i to posle svoje smrti - saopštili su iz NVO "Ognjište Baja Pivljanina" kada je ova priča započeta.

U međuvremenu su iz ove NVO optužili Odbor za sprovođenje inicijative za podizanje spomenika Baju Pivljaninu da ne slušaju glas Pivljana i da konkurse za idejno rešenje spomen- obeležja, zajedno sa Opštinom Plužine, raspisuju, kako tvrde, nezakonito.

- Dve godine smo vas pozivali na dijalog, pisali i opominjali da se tako ne podiže spomenik najznamenitijoj ličnosti, junaku koji je obeležio svoje vreme i istoriju našeg naroda u tom vremenu, na lokalnom i regionalnom planu. Da mu treba podići spomenik najvećeg značaja, a dijalogom doći do izbora - rodno mesto ili opštinski centar. Ponudili smo sredstva u većem iznosu od donatorovih kako bi zajednički došli do rešenja - ističe se u pismu Skupštine i UO ove NVO, koji ostaju čvrsti pri stavu da se velikom junaku moraju odužiti - statuom konjanika na postamentu.

Više od hiljadu Pivljana je potpisalo inicijativu da spomenik bude u njegovom rodnom kraju. Prvi čovek Opštine Plužine Mijuško Bajagić smatra da Bajo Pivljanin zaslužuje da mu se spomenik podigne u centru Plužina.

IZOSTAVLjENI ČLANOVI PORODICE

U NVO "Ognjište Baja Pivljanina" podsećaju da u Odboru za sprovođenje inicijative za podizanje spomenika nema niko iz porodice Nikolić, "nikoga iz porodice Bajović, nikoga iz Bajovog rodnog mesta".

- Na ovaj način se ne slede viteški principi i delo najznamenitijeg pivskog slobodara. Ili cenite da tih hiljadu ljudi nije doraslo vašem intelektualnom i političkom značaju - poručuju iz NVO.