SKOPLjE: OD STALNOG DOPISNIKA


Evrointegracije - punopravnim članstvo u Evropsku uniju (EU) za zemlje Zapadnog Balkana nemaju alternative i to bi trebalo potvrditi regionalnim Samitom na kome bi se odbacile ideje o mogućim drugim solucijama, objavio je predsednik Republike Severne Makedonije (RSM) Stevo Pendarovski u Tirani, za vreme posete Albaniji.

Pendarovski je, prema prenetim informacijama iz Tirane, ocenio da je njegov susret sa predsednikom Albanije Ilirom Metom u vanrednim okolnostima i uslovima, posle odluke Brisela o ponovnom odlaganju određivanja datuma pristupnih pregovora Albaniji i RSM za članstvo u EU. Ukazao je da uprkos tome za dve susedne zemlje „jedini put je članstvo u EU, a svaka druga ideja je neprihvatljiva“.

Na susretu sa Metom, kako je precizirano, Pendarovski je predložio da zemlje Zapadnog Balkana održe vanredni samit na kome bi se govorio o proširenju EU i dobrosusedskim odnosima, odbacivanjem svih alternativa evrointegracija.

Ukoliko bude postignuta saglasnost od tom predlogu, Pendarovski je predložio da domaćin samita bude Severna Makedonija.

U uslovima političkog kriznog sučeljavanja stavova pred aprilske prevremene izbore u RSM, kao direkne posledice odluke Brisela da zemlju i posle 14 godina staža u kandidatskom statusu, ostavi bez datuma početka pristupnig pregovora za članstvo u EU, evrointegracije ostaju kao nezamenjiv strateški cilj za sve stranke.

Premijer Vlade RSM i lider vladajućih socijaldemokrata (SDSM) Zoran Zaev u subotu je ponovio da ova zemlja nema drugu alternativu izuzev ulaska u evropsku porodicu razvijenih kao punopravna članica. Nada se da će, do majskog Samita EU u Zagrebu evropski lideri, kako je ocenio, korigovati veliku nepravdu i istorijsku grešku odlaganjem odluke o početku pristapnih pregovora.

NE „STRATEŠKOM PARTNERSTVU“

Iza francuske blokade odluke za dodeljivanje datuma početka pristupnih pregovora za članstvo u EU Albaniji i Severnoj Makedoniji, u kontekstu reformi procesa proširenja, „otkrivene“ su „sve glasnije“ alternativne ideje. Zemljama kandidatima, umesto evroingegracija da se ponudi - strateško partnerstvo. Takva solucija nije ozvaničena, ali je, prema zapadnim diplomatskim izvorima - „na stolu“.

– Ostaje nam da radimo. A, kada EU odluči neka nam to kaže. Mi druge alternative izuzev EU - nemamo, izjavio je Zoran Zaev.