ZAGREB OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“

DAN pošto je Evropska komisija dala Hrvatskoj "zeleno svetlo" za ulazak u šengensku zonu, u Zagrebu je komesar za unutrašnje poslove EU Dimitris Avramopulos pozvao sve države ujedinjene Evrope da se saglase o ulasku Hrvatske. Potvrda da je izvršen tehnički deo posla samo je početak puta za hrvatsko punopravno članstvo u Šengenu, jer Bugarska i Rumunija već punih osam godina čekaju, iako su tehnički deo uspešno obavile.

Pročitajte još: Hrvatska dobila zeleno svetlo za ulazak u Šengen

Ljubljana se ponovo, po treći put otkako je Hrvatska krenula na evropski put, pokazala kao najveća prepreka Zagrebu. Do poslednjeg trenutka gotovo svi iz slovenačke politike lobirali su protiv Hrvatske i tražili da se odluka prenese na novu komisiju, ali to se nije dogodilo.

Pročitajte još: Šarec: O spremnosti Hrvatske za Šengen da odluči nova EK

Sada Slovenci otvoreno najavljuju blokadu koja bi trebala da usledi ako Hrvatska ne prihvati presudu arbitraže o granici. Iz Slovenije ponovo dolaze teške reči prema komšijama, što po ko zna koji put pokazuju da su zemlje regiona jedna drugoj najveći neprijatelji i kočničari. I slovenački premijer Marjan Šarec je odluku Evropske komisije da propusti Hrvatsku ocenio kao političku, a Ljubljana tvrdi da je to još jedan dokaz da je Evropa nedosledna.

Bez obzira na slovenačke stavove, ostaje otvoreno pitanje kada će građani Hrvatske putovati po Evropi bez pasoša i graničnih kontrola prema zemljama EU. Sigurno je samo to da Hrvatska neće ući u "šengen" za vreme predsedavanja Evropskom unijom, koje počinje 1. januara. Ali je isto tako sigurno da će nastaviti sa lobiranjem kako bi dobila što veću podršku. Kada se zna da su Amerikanci dva puta u prošlosti uputili packe Ljubljani nakon kojih je Slovenija prestala sa blokadom hrvatskih pregovora sa EU i blokadom ulaska u NATO, nije isključen scenarij po kojem će Vašington opet disciplinovati Sloveniju.

Za hrvatske građane nakon šest godina članstva u EU nema mnogo pomaka, jer i dalje mora da prolaze granične kontrole, a ne koriste ni evro. U međuvremenu su modernizovane policijske snage za kontrolu istočnih i južnih granica, a posebna se pažnja posvećuje granici Hrvatske i BiH. Zagreb je upozorio EU da treba "balkanskoj ruti" posvetiti mnogo više pažnje. Ovih dana mnogi strepe da će krenuti novi talas migranata i to baš preko BiH prema Hrvatskoj i Evropi.

VETO U NAJAVI

IZ Ljubljane stižu vesti da nije isključen ni slovenački veto za ulazak Hrvatske u Šengen. Ono što je u ovom trenutku izvesno je da Zagreb sigurno neće prihvatiti odluku arbitražnog suda oko granice, pa će se sukob komšija nastaviti i dalje.