SPOMENIK Đerđu Kastriotiju Skenderbegu u Tuzima pokrile su albanske i američke zastve, dok nijednog simbola države Crne Gore na toj svetkovini nije bilo, iako se sve odigravalo pred očima predstavnika Ministarstva kulture vlade Duška Markovića!

Dan nakon tog događaja, zvanična Crna Gora i dalje ćuti, iako Zakon o isticanju državnih simbola stranih zemalja, bez prisustva crnogorskih, donosi drakonske kazne i do 20.000 evra! Zanemeli su crnogorski zvaničnici i na poruku Nika Đeljošaja iz Albanske alternative, prvog čoveka Tuzi, koji je poručio susednoj opštini Podgorica da nijednu instituciju pojedinačno neće preuzeti od glavnog grada.

PROČITAJTE JOŠ -ODBORNICI OPŠTINE JEDNOGLASNO ODLUČILI: Skenderbeg će dobiti spomenik u Tuzima

- Samo u paketu i to sve sa konačnim dogovorom. Dakle, KIC Malesija, pijaca, vodovod, komunalne usluge - poručio je Đeljošaj, ostajući tajanstven kada je u pitanju razgraničenje sa Podgoricom i sudbinom kompanija kakve su "Deponija" i Plantaže "13. jul". - Nema diskusije. Da preuzmemo troškove kao što ima KIC "Malesija" i komunalne usluge, ali ne i prihode koje imaju pijaca i vodovod? Može samo sve zajedno! Drugo neće moći, pa i po cenu toga da institucija privremeno bude van funkcije od 1. januara. Do tog dana je na budžetu glavnog grada.

Dok se čeka reakcija lokalnih i državnih vlasti, iz Nove srpske demokratije poručuju da je jasno da je pobeda Ulcinjanina Aljbina Kurtija na izborima u južnoj srpskoj pokrajini, kao i izjava da demarkacija između lažne države Kosovo i Crne Gore nije završen posao, dala podstreka njegovim sunarodnicima u Tuzima i Malesiji da sve to proslave na njima svojstven način.

- Otvaranje spomenika Skenderbegu u Zatrijepču, u Tuzima, prošlo je sa uobičajenom velikoalbanskom koreografijom uz ponovni izostanak zvaničnih simbola države Crne Gore - kaže za "Novosti" Marko Kovačević, portparol Nove srpske demokratije. - Očigledno je da se trenutni simboli države Crne Gore smatraju neobaveznima. Da bi država Crna Gora mogla da se uozbilji i da ne bi bila ponižavana na ovakav način, neophodno je da vrati svoje izvorne simbole, iza kojih bi stala prvenstveno pravoslavna većina u Crnoj Gori, a to su - trobojka, srebrni grb Petrovića, i naravno srpski jezik kao službeni.

Spomenik Skenderbegu

Naš sagovornik podseća da u vreme kada su to bili simboli Crne Gore, nije bilo ekspanzije velikoalbanskog nacionalizma na ovom prostoru.

- Sa jednostranim, od DPS nametnutim simbolima, Crna Gora izgleda Albancima smešno i bezopasno, te je u skladu sa tim i tretiraju - upozorava Kovačević. - Najava Nika Đeljošaja da hoće da samo u paketu preuzme sva javna preduzeća na području Tuzi, pokazuje da oni neće pristati na bilo kakve mrvice veća samo na čitav plen. Nepristajanjem na parcijalno preuzimanje javnih preduzeća u Tuzima, Đeljošaj pokazuje da je otpočinjanje realizacije plana izdvajanja Tuzi iz Crne Gore blizu.


PRAVOSLAVNO POMIRENjE

- SVE ovo je refleks ovdašnjih Albanaca na pobedu Aljbina Kurtija, koji je albanski integralista i koji je nakon pobede na izborima prvo doveo u pitanje granice i teritoriju Crne Gore. Jedini spas da se ostvare njihovi ciljevi jeste pravoslavno pomirenje i povratak trobojke u sve krajeve Crne Gore, pa i u Tuzi - kategoričan je Kovačević.