Ugostiteljske usluge smeštaja i hrane su vrlo zadovoljavajuće kao i njihove cene. Herceg Novi je prepoznat kao sigurna i gostoljubiva destinacija, a visoko su ocenjeni i tišina i mir, što raduje jer je ranijih godina buka bila jedna od glavnih primedaba gostiju. Ovo je osnovni utisak analize ovogodišnje ankete turista koju je tradicionalno realizovala hercegnovska Turistička organizacija, a na pitanja o čak 24 segmenta turističke ponude odgovorilo je 2.013 gostiju. Visok je procenat onih koji bi ponovo posetili Herceg Novi, čak 89,12 odsto.

Najveći broj anketiranih je starosti od 36 do 45 godina, a prednjačili su kao i uvek gosti iz Srbije, zatim BiH, Rusije, Norveške, Nemačke, pa tek onda Engleske i Hrvatske. Gosti koji su boravili ovog leta u Herceg Novom stigli su iz 40 zemalja.

PROČITAJTE JOŠ - CG: Samo od boravišnih taksi zarada 8,8 miliona evra

Prvi put je gostima data mogućnost da ocene Herceg Novi kao porodičnu destinaciju. Čak 47,19 odsto ispitanih je dodelilo ocenu pet.

Najnižu srednju ocenu dobila je čistoća, odnosno uređenost i opremljenost plaža, 3,52. Čistoća grada, koja je ocenjivana kao zasebna kategorija, dobila je ocenu 3,89 i bolja je nego prošle godine. Među lošije ocenjenim elementima su bogatstvo sportskih i sadržaja za zabavu, kao i kvalitet lokalnog prevoza.

Najbolje ocene, preko 4,5 dobili su, očekivano, lepota prirode i okruženja i ljubaznost osoblja u smeštajnim objektima. Ocenama od 4,2 do 4,5 ocenjeni su kvalitet usluga u smeštajnom objektu, kvalitet hrane u restoranima van smeštajnog objekta…