PODGORICA - Ivica Stanković obavljaće ubuduće funkciju vršioca dužnosti Vrhovnog državnog tužioca. To su nakon polusatne sednice odlučili članovi Tužilačkog saveta.


Da li je izabran jednoglasno, iz Tužilaštva u zvaničnom saopštenju nisu naveli, ali je zato član TS Velimir Rakočević, novinarima nakon sednice otkrio da je njegova podrška Stankoviću uslovnu.


Razlog tome je afera koja je izbila nakon što je optuženi i odbegli Duško Knežević počeo da iznosi optužbe o navodnoj umešanosti Stankovića u kriminalne radnje, što je on negirao.


Pre samog glasanja tražio sam da se ta podrška usvoji. Konkretno dao sam rok od tri meseca da bi se istraga sveobuvatno i efikasno okončala, da bi se sve sumnje izbegle o eventualnom involviranosti bilo koga od tužilaca u ovaj predmet. Zatim sam tražio naravno da se odmah raspiše konkurs za izbor vrhovnog državnog tužioca i naravno ako se ove stvari ne dovedu do kraja ja ću lično za tri meseca tražiti razrešenje vrhovnog državnog tužioca, kazao je Rakočević.


PROČITAJTE JOŠ: Tužiocu na “listi za odstrel” Kneževića istekao mandat, čeka se njegov naslednikObjašnjava čime je Stanković zaslužio njegovu podršku.


Upravo stoga što se radi o profesionalcu. Gotovo četiri decenije. I koji smo radili sa njim svi znamo o kakvoj se ličnosti radi, ali to ne znači, i ja sam upravo i tražio da se sprovede istraga do kraja i bez obzira na položaj bilo kog tužioca da niko ne može uticati na istragu, kazao je Rakočević.


On objašnjava da je Stanković, koji zbog konflikta interesa nije prisustvovao sednici bio jedini kandidat za obavljanje funkcije vršioca dužnosti VDT-a. Dodaje da Zakon nije predvideo do kada može trajati VD stanje u tužilačkoj organiizaciji.