MATICA Boke reagovala je povodom emisije “Živa istina” na Javnom servisu koja se bavila temom –“Da li je SPC autokefalna 800 godina?”, navodeći da je autor izneo niz grubih neistina, insinuacija i primitivnih uvreda pre svega na račun Grblja i Grbljana.

Pročitajte još: Crnogorska funkcionerka: Domaći izdajnici i kukavice prisustvovali poseti Irineja

- U osobenom isledničkom maniru, autor je u razgovoru sa istoričarem Žarkom Lekovićem, pokušao da relativizuje povode za svečanost, dovede u pitanje samo postojanje i legitimitet SPC, Svetog Savu i Svetog Cara Lazara Kosovskog Grbljanovića. U sramnom istupu koji je nezapamćen na našem medijskom prostoru još od nesrećnih ratnih devedesetih godina, autor “Žive istine” se prizemnim i primitivnim uvredama pod plaštom samo njemu znanog predanja, u uličarskom maniru ostrvio na legendu o grbaljskom poreklu Cara Lazara, što mu je očigledno posebno zasmetalo. Dok se pilatovski tobož “izvinjavao” uz ostrašćenu gestikulaciju izneo je svoju verziju “predanja” o tome kako je Car Dušan odveo kao dečaka budućeg Cara Lazara iz Grblja, “a da su mu oca Grbljani ubili jer je previše plakao za njim i izvor pored manastira Podastva nazvali “pizdina voda”!? Na stranu to što ova sramna priča nema veze sa nikakvim predanjem o Caru Lazaru i vekovnom duhovnom sedištu Grbljana, I to što se potok koga narod tako zove ne nalazi u ovom, već u sasvim drugom delu Grblja, jasna je ostrašćena mržnja i šovinizam koja je bila povod za ovu nečasnu I krajnje uvredljivu izmišljotinu, ističe se u reagovanju Matice Boke koje je potpisao predsednik Matice Boka–podružnice Grbalj, Ivan Knežević, podsećajući da su Grbljani bili i ostali časno junačko pleme koje je u svojoj slavnoj prošlosti dizalo bune i ustanke protiv zavojevača i okupatora u Boki.

- Ali niko od njih se nikad nije drznuo da vređa njihov ponos I njihovog najsvetijeg plemenika koga su svi Grbljani kroz vekove nosily kao uzor i ideal u svojim srcima.