TOKOM septembra u vodotunelu Potkop u Mojdežu, mestu nadomak Herceg Novog, desila su se dva odrona zemlje zbog kojih su radnici kompanije "Bi kod" ponovo napustili gradilište. Meštani su tako još jednom ostali u strahu od kiša koje će pojačati vodotokove, pa bi voda iz Potkopa, mogla poteći kao 2004. kada se pokrenulo klizište koje je značajno oštetilo seosku infrastrukturu, kuće i imanja.

Milorad Velaš, saradnik na projektu izvođenja sanacionih radova u Potkopu, objasnio je, da su se posle četvrtog obrušavanja, koje se dogodilo 14. septembra, obratili Stevanu Katiću, predsedniku hercegnovske Opštine, ministarstvima ekonomije, održivog razvoja i turizma, poljoprivrede i ruralnog razvoja, kao i Direkciji javnih radova. Odgovora nije bilo, ali su se radnici kompanije "Bi kod" vratili na gradilište i započeli čišćenje. Zaustavilo ih je novo urušavanje zemlje koje se dogodilo pre tri dana. Sada na gradilištu nema nikoga. Da li će i kada posao biti nastavljen sasvim je neizvesno kao što je neizvesna sudbina sela.

PROČITAJTE JOŠ - Ne pristaju na trošak od 1.000 evra

- Ove zime možemo očekivati katastrofu, jer kad dođu velike kiše, kroz čep na 600 metara izlaziće pet kubika vode na površinu. Sva će voda teći tunelom, jer je ovim obrušavanjima došlo do spajanja svih podzemnih vodotokova. Imaćemo reku - objasnio je Velaš, uveren da se negde potkrala greška u načinu izvođenja radova u ovoj osetljivoj zoni.

Prema njegovim rečima ovo zahteva hitno uključivanje struke, jer je stanje opasno i alarmantno.


Milorad Velaš Foto V. V.

SNAGA PRIRODE

KLIZIŠTE koje se prvi put pokrenulo 28. februara 2004. zahvatilo je površinu od 12 hektara. Svi sanacioni radovi na Potkopu koji su usledili nisu dali željene rezultate. Priroda je pokazala da je jača od ljudskih napora.