NAJNOVIJI audio-snimak koji je biznismen Duško Knežević, vlasnik "Atlas grupe" objavio, u kojem se opisuje njegov razgovor sa sekretarom VDT Nenadom Vujoševićem, kao da niko iz vrha sudske vlasti Crne Gore nije čuo.

Vujošević objašnjava Kneževiću da je Ivica Stanković "otpisan" i "mrtav", te da ne može dobiti podršku Tužilačkog saveta da opet bude izabran za prvog čoveka Tužilaštva. Dok Knežević u razgovoru tvrdi da je Stanković slao ljude iz podzemlja kako bi ga zamolili da ne objavljuje snimak razgovora sa Vujoševićem.

Cela ova priča odvijala se dok je trajala maratonska sednica Tužilačkog saveta (trajala četiri i po sata). U kratkom i šturom saopštenju navodi se da je Savet od Državnog tužilaštva zatražio nezavisnu, nepristrasnu i efikasnu istragu kako bi se utvrdila istina o snimcima Duška Kneževića u kojima se pominje korupcija u Tužilaštvu. Još ranije Tužilaštvo i Stanković su to negirali, a u međuvremenu je pokrenuta istraga, dok je Vujoševiću određen pritvor do 30 dana.

PROČITAJTE JOŠ - KNEŽEVIĆ OBJAVIO NOVI SNIMAK RAZGOVORA: Vujošević se poziva i na predsednika suda (AUDIO)


- Crna Gora nema tužilaštvo i pravosuđe. Dok u DPS-u bude lopova niko neće odgovarati - saopštio je Nebojša Medojević, jedan od lidera Demokratskog fronta.

NIJE SLUČAJNO

UDRUŽENjE državnih tužilaca očekuje da će SDT zakonito i na temelju čvrstih dokaza razrešiti aktuelnu krivično - pravnu stvar. - Pokušaji diskreditacije državnotužilačke organizacije ne dolaze slučajno u vreme isteka mandata VDT Ivice Stankovića i prelaska ove značajne funkcije u v. d. stanje - ističe Vučković.

Da se radi o tendencioznim i neutemeljenim serijskim napadima na Državno tužilaštvo Crne Gore i njegove najviše predstavnika, tvrde u Udruženju državnih tužilaca Crne Gore. U saopštenju koje je potpisao predsednik Veselin Vučković, izražava se zabrinutost u odnosu na pojedine javno iznete stavove prema ukupnoj tužilačkoj organizaciji.

- Udruženje državnih tužilaca Crne Gore jedinstveno je u stavu da lica sa poternice koja se skrivaju od nadležnih državnih organa, bez obzira na podršku koju dobijaju sa različitih adresa, niti bilo ko drugi, neće uspeti u nameri da Državno tužilaštvo skrenu sa osnovnog zadatka i spremnosti da se obračuna sa svim vidovima kriminala i da privede pravdi sve učinioce krivičnih dela - poručuje Vučković. - Kao strukovno udruženje imamo moralnu obavezu i profesionalnu potrebu da jedinstveno i odlučno podržimo vrhovnog državnog tužioca Ivicu Stankovića i glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, kao časne profesionalce i saopštimo stav - da borba protiv kriminala nema alternativu.

POKRENUTI ISTRAGU

IZ Demokratskog fronta postavljaju pitanje crnogorskoj javnosti: "Koja je pravosudna institucija nadležna da pokrene istragu protiv Ivice Stankovića, Milivoja Katnića i Borisa Savića?"

- Taman kad smo pomislili da crnogorsko pravosuđe ne može dublje potonuti u talog korupcije i kriminala, bivamo demantovani novim dokazima kako se u tužilaštvu i Višem sudu završavaju "zatvorski predmeti" uz posredništvo kurira Nena. Tako čujemo kako predsednik Višeg suda Boris Savić dogovara s Vujoševićem proceduru mogućeg puštanja na slobodu Dejana Sekulića uz određena jemstva - ističu u DF.