Crnogorski predsednik, Milo Đukanović, poručio je danas da za izvlačenje Zapadnog Balkana iz zaostajanja, nema boljeg puta od integracija, istakavši da je to važno za region, ali ništa manje važno i za Evropu u celini.


Đukanović je to rekao tokom razgovora sa ministrom spoljnih poslova Finske, Pekom Havistom, koji boravio u Crnoj Gori.

Ministar spoljnih poslova Finske, koja predsedava Savetom EU u ovom polugodišnjem mandatu, je tu Đukanovićevu izjavu ocenio kao dodatni znak ohrabrenja regionu na putu integracije.

Đukanović je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, ukazao na izvesno usporavanje tog procesa u poslednjoj godini i naglasio potrebu dinamiziranja pridruživanja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji u cilju prevazilaženja zaostajanja i posledica na ekonomski i demokratski razvoj.

"Ako ozbiljno mislimo da izvlačimo Zapadni Balkan iz zaostajanja, nema boljeg puta od integracije, kazao je Đukanović i istakao da je to "važno za region, ali ništa manje i za Evropu u celini".

On je izrazio nadu da će nove evropske strukture nastaviti sa politikom proširenja i ohrabrujućim ocenio što Finska kao predsedavajuća zemlja prepoznaje značaj te politike.

Pročitajte još - Milo nije pozdravio Irineja


"Uz podsticaj za početak pregovora sa zemljama regiona, Đukanović je kazao da su stvoreni uslovi i za otvaranje poslednjeg poglavlja iz pregovaračke agende Crne Gore. U tom kontekstu ponovio je da ćemo nastaviti da u skladu sa preporukama EK i dalje vredno radimo na polju unapređenja vladavine prava, gde beležimo ozbiljan progres", navodi se u saopštenju.

Ministar Havisto je potvrdio čvrst stav Finske o potrebi nastavka pregovora sa Crnom Gorom i Srbijom i uključivanja Sjeverne Makedonije i Albanije u te razgovore.

"Zapadni Balkan doživljavamo ključnim delom Evrope, naročito u smislu saradnje", kazao je finski ministar.

Ukazao je na konstruktivnu ulogu Crne Gore koja je primer saradnje i promoter dobrosusedskih odnosa.

Pozdavio je uspešno članstvo Crne Gore u NATO sa kojim Finska ima izuzetno dobru saradnju.

"Sagovornici su istakli značaj frekventnog političkog dijaloga između dve države i kontinuiranu podršku Finske na političkom i ekspertskom nivou u procesu savladavanja izazova na putu usvajanja evropskih standarda", navodi se u saopštenju.

Ohrabreno je, ističe se, intenziviranje saradnje u oblasti ekonomije i energetike, posebno u oblasti obnovljivih izvora energije, zatim u oblastima životne sredine i obrazovanja, kao i snažnije prisustvo finskih investitora, naročito zbog transfera znanja i standarda koji su na najvišem nivou u toj državi.