PRE tridesetak dana "Novosti" su pisale o riziku za bezbednost i živote ljudi, koji svakodnevno prelaze magistralni put Bar - Podgorica i prugu da bi ušli u Virpazar. U "Nacionalnim parkovima Crne Gore" procenjuju da je preko ovog prelaza tokom sezone prošlo oko 100.000 posetilaca, ističući očekivanja da će se taj broj iz godine u godinu povećavati. Pešačka staza, koja olakšava i omogućava bezbedniji prelaz konačno je otvorena za sve posetioce i stanovnike tog mesta.

- Pešačka staza dizajnirana je tako da bude što više uklopljena u ambijent i prati liniju kamenog nasipa pružajući se ispod magistrale i pruge do privremenog parking-prostora. Staza je značajna iz bezbednosnih razloga, jer će sada posetioci i stanovnici ovog mesta moći sigurno da pređu magistralni i pružni prelaz, a verujem da će omogućiti i bolju valorizaciju ovog područja - rekao je direktor NP CG Elvir Klica.

On je dodao da će NP CG nastaviti sa uređenjem turističke infrastrukture.

Pročitajte još - Virpazar: Rizično preko magistrale

- Početkom sezone smo uredili ribolovnu stazu Tanki rt, postavili odmorišni mobilijar i informativne table. Isto planiramo i na ovoj stazi, pa će informativne table i smerokazi biti postavljeni u narednom periodu - dodao je Klica.

On je najavio da će u narednom periodu sa nadležnim ministarstvom i institucijama raditi i na izgradnji marine, a predviđena je i izgradnja kružnog toka na ulazu u Virpazar, kako bi se dugoročno rešio problem bezbednosti posetilaca i stanovnika.


POLAZNA STANICA

VIRPAZAR je polazna stanica za mnoge izletnike koji obilaze Skadarsko jezero, ali i prolazno mesto za brojna crmnička sela u kojima se razvija agroturizam, vinski putevi. Procenjuje se da u jednom danu tokom sezone nekoliko stotina turista peške pređe magistralni put, odnosno prugu.