Uoči sutrašnjeg velikog događaja obeležavanju 800 godina Srpske pravoslavne crkve i svetosavlja u Boki i Crnoj Gori koja će se održati u manastiru Podlastva u Grblju, Crnogorski pokret apelovao je na predsednika države Mila Đukanovića, šefa parlamenta Ivana Brajovića i premijera Duška Markovića da povodom najavljenog događaja svojim „autoritetom stanu u odbranu državnog i nacionalnog integriteta i digniteta i zabrane ulazak u zemlju srpskom patrijarhu Irineju“! Oni su upozorili da je „Beogradska patrijaršija nasrnula na integritet i dignitet države Crne Gore“.


- Natpisom, u kome su odvojeno veznikom „i“ ispisana imena crnogorske države i Boke Kotorske kao njenog dela, jasno je istaknuto da organizatori Boku Kotorsku ne drže integralnim delom Crne Gore, što je protivustavno delo, kojim se poziva na rušenje ustavnog poretka i teritorijalnog integriteta, i stovremeno crnogorska država izlaže poruzi. Sam plakat vrvi falsifikatima osmišljenim da uveri prosti i neupućeni narod u duboke korene S rpske crkve i svetosavlja na crnogorskom prostoru, i tako ga uvede u velikosrpski nacionalistički trans, da bi se s njim politički manipulisalo protiv Crne Gore, naveli su iz CP.


Stevo Vučinić i ostala družina iz Pokreta „dolaze do otkrića“ da je SPC autokefalni status stekla 1922. „tomosom Vaseljenske patrijaršije plaćenim sa milion i po franaka u zlatu, a svetosavlje, kao političko-nacionalistička ideologija, osmišljeno je tek između dva svetska rata“!

PROČITAJTE JOŠ: IRINEJ IM OKUPATOR: Zahtev za zabranu ulaska čelnika SPC u Crnu Goru


- Dok je manastir Podlastva osnovan verovatno u XV veku i ne zna mu se ktitor, iako sa zadnjim namerama, organizatori pominju cara Dušana. Na tom skupu prisutnima će se obratiti patrijarh srpski Irinej, kao vrhovni duhovni srpski autoritet, i istovremeno predstavnik Srbije koji je prošle godine izjavio da je u Crnoj Gori Srpskoj crkvi gore nego pod Osmanlijama, a Srbima nego i NDH. Tom izjavom uvredio je i vas lično i Crnu Goru kojoj ste vi na čelu. Istovremeno crnogorske Srbe naoružao je mržnjom i protiv vas lično i protin naše zemlje, upozorili su Đkanovića, Brajovića i Markovića.


- Smisao i razlog organizovanje takve proslave na mestu udaljenom stotinama kilometara od granica Srbije, u zemlji u kojoj je Srpska crkva došla kao okupator 1918.neprocenjivo je anticrnogorski, poručuju iz Crnogorskog pokreta.