SKOPLjE

OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“

PREDSEDNIK Republike Severne Makedonije (RSM) Stevo Pendarovski najavio je, da po isteku, neće koristiti zakonom propisane privilegije bivšim šefovima države.


Pročitajte još: Pendarovski: Promena granica na Balkanu opasna ideja


Po isteku mandata, kako je potvrđeno iz Kabineta predsednika RSM u Skoplju, Pendarovski će se odreći prava na korišćenje Kabineta sa saradnicima i doživotne predsedničke penzije.

- Po isteku mandata predsednik smatra da bi trebalo da mu se obezbedi prostorija u nekoj državnoj instituciji gde bi kao bivši predsednik izvršavao protokolarne aktivnosti, rečeno je iz Kabineta šefa države za skopsku tv 24.

Ljupčo Nikolovski Foto: Fejsbuk


Pročitajte još: Pendarovski: Tresu se temelji institucija


Iz Antikorupcijske komisije RSM iniciran je predlog za smanjenje beneficija bivšim predsednicima države, uz ocenu da su ti izdaci - neproduktivni. Prema objavljenim obračunima iz Antikorupcijske komsije bivši predsednici Đorđe Ivanov i Branko Crvenkovski, na primer, na godišnjem nivou imaju na raspolaganju više od 100.000 evra za – radne kancelarije, vozače, obezbeđenje, saradnike i predsedničku penziju.

Godišnjim budžetom šefa države u RSM, po osam odsto je predviđeno i za podmirivanje troškova bivšim predsedncima. U doživotnim predsedničkim kabinetima Crvenkovskog i Ivanova u Skoplju, rade i po četvorica saradnika. Doživotna penzija bivših predsdnika je u visini primanja aktuelnog šefa države – oko 1.200 evra.

Prema odredbama Ustava i zakona, doživotne privilegije bivši predsednik može da izgubi samo ukoliko je bio razrešen impičmentom u Sobranju (skupštini) ili ako je Ustavniot sud konstatovao da je u vreme mandata imao radnu nesposobnost.

POZIV ZA „SKRAĆENjE“ PRIVILEGIJA

Doskorašnji ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi RSM, Ljupčo Nikolovski, sada generalni sekretar vladajućeg SDSM-a, lidera i premijera Zorana Zaeva, objavio je da je sve svoje dnevnice u vreme ministarskog mandata donirao u humanitarne svrhe.

- Očekujem da će izbrani funkcioneri biti primer kada su na poziciji. Jo više, odrekao sam se funkcije i svih privilegija. Građani su ispred svih nas. Zato sam za kraćenje beneficija izabranih i imenovanih lica. Primerom da pokažemo, napisao je Nikolovski na svom fejsbuk profilu.