NA prostoru od 24.000 hektara uskoro bi trebalo da bude uspostavljen park prirode, kao zaštićeno područje Bjelašnica – Treskavica – Visočica – Kanjon Rakitnice.

Park prirode, koji će zasigurno biti mesto odmora za dušu ljubitelja prirodnih lepota iz cele Bosne i Hercegovine, regiona, pa i sveta, nalaziće se na prostoru koji obuhvata teritorije tri opštine, i to Konjica, Trnova i Hadžića.

Pročitajte još: Penjački festival u kanjonu Tijesno privlači sve više avanturista

Uz pomoć Federalnog ministarstva priorode i turizma, kao i ut podršku Programa Ujedinjenih nacija za prirodu (UNEP), proteklih meseci održano je niz konsultacija sa predstavnicima tih opština.

Konsultacije su rezultirale dogovorom o konačnom obuhvatu budućeg zaštićenog područja Bjelašnica – Visočica – Treskavica – Kanjon Rakitnice, koje bi nakon sprovođenja zakonske procedure proglašenja zaštite obuhvatalo blizu 10.000 hektara na području opštine Konjic, oko 9.200 hektara na području opštine Trnovo, kao oko 4.600 hektara na području opštine Hadžići.

Preliminarno je utvrđeno i da bi ovom prostoru trebala biti dodeljena treća kategorija zaštite – park prirode.Pročitajte još: Vlada Republike Srpske proglasila Park prirode Una

U parku prirode dopuštene su privredne i druge delatnosti i radnje kojima se ne ugrožavaju njegove bitne odlike i uloga.

U lokanim zajednicama koje se nalaze na prostoru koje će obuhvatiti park prirode smatraju kako je naročito važno da je konačno utvrđena granica zaštićenog područja, što je bio veliki kamen spoticanja u prethodnom periodu.Federalno ministarstvo prirode i turizma, osim prostora obuhvata, zajedno sa lokalnim zajednicama je usuglasilo i sve elemente budućeg zaštićenog prostora na području opština Konjic, Trnovo i Hadžići.

Ministarstvo će, takođe, utvrditi stepen zaštite na osnovu izrade studije o vrednovanju prostora, a način upravljanja i korišćenja prostora biće reguliran posebnim zakonom.Park prirode površinom najviše obuhvata područje teritorije Konjica, od čuvenog sela Lukomir, koji pripada toj opštini, preko najvišeg vrha Visočice (Džamija, 1967 metara) i planinskih sela, pa sve gotovo do ušća reke Raktinice u Neretetvu.

Što se tiče opštine Hadžići, kako je objašnjeno, biče zaštićeno područje od vrha Bjelašnice preko Krvavca do Opančaka, odnosno približno 45 kvadratnih kilometra teritorije, što je, smatraju u toj lokalnoj zajednici, u posebnom interesu zaštite ovih područja.Zanimljivo je da će u slučaju Trnova čak jedna četvrtina prostora ukupne površine opštine ući u obuhvat zaštićenog područja, što dosta govori o opredeljenosti te lokalne zajednice da štiti svoje prirodne lepote.

Konačno je urađeno razgraničenje između zaštićenih prostora i prostora koji će služiti ostalim namenama i potrebama razvoja tih prostora.

Iako jedna četvrtina površine opštine ulazi u prostor posebnog režima zaštite, u Trnovu se nadaju da će i ovi prostori dati dodatni podsticaj razvoju.