GNEVNI roditelji i đaci iz Murina, blokirali su juče regionalni put prema Plavu i Andrijevici. Na nastavu u 36 kilometara udaljeno Berane, njih 62 svakodnevno putuje. Međutim, od početka školske godine nemaju prevoz do škole, zbog čega su izloženi raznim rizicima. A iz Ministarstva prosvete ćute.

- Snalazimo se kako znamo i umemo. Plaćamo taksi prevoz, ili stopiramo - objasnila je razloge protesta učenica Jovana Zogović.

Momčilo Đukić, roditelj jednog od učenika dodao je da, od Berana do Murina deca moraju da plate 15 evra za taksi.

- Odakle im pare - pita se Đukić, koji je istakao da je ceo problem nastao kada je auto-prevoznik "Simon" iz Berana, zbog "nerentabilnosti" ukinuo linije ka Plavu.

Đukić napominje da su sa celom pričom upoznati ministar Damir Šehović i direktori škola u Beranama, kao i čelnici Plava...

- Ministar Damir Šehović je u predizbornoj kampanji išao od kuće do kuće, obećavajući brda i doline pa i prevoz. Dao sam mu glas, kao i moja porodica i još 70 žitelja sa Murina! Uzeo nam je i prevoz, a ništa nije dao - kaže Đukić.

Vuksan Vuletić istakao je da je sina ispisao iz prvog razreda Saobraćajne škole u Beranama.

- Upisao je ono što voli da uči, ali sam morao da ga ispišem i prebacim u Plav, u Turističku školu - kaže Vuletić.

Sa istim problemom se nosi i 28 učenika iz MZ Štitare i MZ Bubanje, sa područja Berana, kao i više od 20 zaposlenih, učitelja, nastavnika i ostalih radnika, koji teško stižu do svojih škola.


PROČITAJTE JOŠ - Nagrade za medicinare


Ministarstvo prosvete je reagovalo tvrdnjom da je Opština Berane dužna da obezbedi prevoz, zaboravljajući da je lokalna uprava za prevoz dece sa seoskih područja na severu Crne Gore obezbedila kombi vozila.

- Ministre, svi smo nadležni i obavezni da reagujemo, ali vi kao ministar prosvete najviše. Ili omogućite deci prevoz do škole ili podnesite ostavku pre nego što zatvorite još jednu školu - odgovorio mu je potpredsednik Opštine Berane Marko Lalević.


NENADLEŽNI

MINISTARSTVO prosvete nema nikakve nadležnosti u vezi sa organizacijom gradskog i međugradskog prevoza i linija. Reč je o nadležnostima opština i drugih organa koje se bave prevozom, dok Ministarstvo participira u ceni karte. Iz Ministarstva su ocenili da bi najbolje rešenje bio dogovor nadležnih opština sa prevoznicima i savetom roditelja uz asistenciju škole.