U kasarni „Đuro Drašković“ u Kolašinu održana je svečana ceremonija otvaranja multinacionalne vežbe "Zajednički izazov 2019", saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

U trećoj po redu multinacionalnoj vežbi, osim eksperata iz oblasti planinskog ratovanja Oružanih snaga Republike Austrije, učestvuju i predstavnici Armije Republike Sjeverne Makedonije, Oružanih snaga Italije, NATO Centra izvrsnosti za planinsko ratovanje, kao i pripadnici Nacionalne garde države Mejn u ulozi posmatrača. Vežbu je otvorio zamenik načelnika GŠ VCG Svetozar Brajković.


PROČITAJTE JOŠ: Koji narod Crnogorci smatraju najbližim?

- Čast je i zadovoljstvo što je Crna Gora još jednom domaćin takve vežbe, jer je razvoj sposobnosti planinskog ratovanja duboko ukorenjena u našoj prošlosti i sadašnjosti. Vekovna borba za slobodu Crne Gore vođena je uglavnom na planinskom terenu, a crnogorski vojnici su na takvom bojnom polju redovno pobeđivali svoje protivnike, bez obzira na inferiornost u ljudstvu i vojnoj opremi. Siguran sam da su sposobnosti planinskog ratovanja jedinica Vojske Crne Gore i partnerskih zemalja, koje su učestvovale na predhodnim vežbama značajno unapređeni. Uveren sam da će tako i sada biti, te da ćete ispuniti sve definisane ciljeve vežbe i nastaviti sa unapređenjem procedura i sposobnosti planinskog ratovanja - kazao je Brajković učesnicima vežbe, koja će biti realizovana na severu Crne Gore.