Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) prijavila je Vesnu Medenicu, predsednicu Vrhovnog suda Crne Gore, Sudskom savetu, zahtevajući pokretanje disciplinskog postupka.

U ovoj NVO tvrde da Medenica prihod od blizu 140.000 evra nije prijavila u roku od 30 dana, kao ni u jednom od izveštaja koji su usledili narednih dana.

U istraživačkom timu MANS-a navode da je predsednica Vrhovnog suda još 2015.godine prodala nasleđeno zemljište u Kolašinu po ceni od blizu 140.000 evra i propustila da tadašnjoj Komisiji za sprečavanje sukoba interesa to prijavi kroz podnošenje vanrednog izveštaja o prihodima i imovini.

Pročitajte još - Vesna Medenica: Da treba, uhapsila bih i Milovu sestru


- Zahtevi su podneti Komisiji za praćenje primene Etičkog kodeksa sudija Sudskog saveta i takozvanoj Opštoj sednici Vrhovnog suda, u skladu sa Zakonom o Sudskom savetu i sudijama koji ono što je Medenica uradila kvalifikuje kao teži disciplinski prekršaj, saopštavju iz MANS-a.

- Medenica je kao nosilac od najviših pravosudnih i prethodno višegodišnji nosilac najviših tužilačkih funkcija, bila u jasnoj obavezi da tačno i redovno prijavljuje svoju imovinu i prihode. Posebno je zabrinjavajuća odluka Medenice da javnost uskrati za objašnjenje za svoje postupke i motive koji su je vodili prilikom odluke da, kao prva osoba crnogorskog sudstva, ipak prekrši zakone i propise ove zemlje.