Tarzan Milošević (DPS) biće novi ambasador Crne Gore u Srbiji, sa sedištem u Beogradu. To je većinom glasova odlučio parlamentarni Odbor za međunarodne odnose i iseljenike.

- Reč je o kandidatu prepoznatljivog političkog takta sa dugogodišnjim iskustvom u obavljanju zahtevnih državnih poslova - kazao je Andrija Nikolić, predsednik odbora.

Sada sledi da ovo skupštinsko telo o pozitivnom mišljenju o Miloševiću obavesti predsednika Crne Gore koji po Ustavu naimenuje ambasadore na osnovu predloga Vlade i parlamentarnog Odbora.


PROČITAJTE JOŠ: DPS brani tekovine referenduma

Milošević dolazi na mesto dosadašnjeg crnogorskog ambasadora Branislava Mićunovića koji po sili zakona odlazi u penziju, jer puni 67 godina. Tarzan Milošević je rođen u Bijelom Polju, a svoju političku karijeru počeo je da gradi upravo u rodnom gradu kao predsednik opštine. Nakon dva mandata usledilo je „preselenje“ u Podgoricu gde je obavljao funkciju ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja, a potom se dokazivao kao politički direktor Demokratske partije socijalista.

Bivši jugoslovenski diplomata Miodrag Lekić (bio ambasador SRJ u Mozambiku, Lesotu i Svazilendu, Italiji, Malti i San Marinu), imenovanje političkog direktora DPS Tarzana Miloševića za ambasadora u Srbiji, ocenjuje kao novi primer „arogancije vlasti i novi direktan izazivački potez prema crnogorskoj javnosti i međunarodnim adresama“.

- Imenovanja ambasadora Crne Gore postala su interna stvar stranke na vlasti koja isključivo ostvaruje svoje parcijalne interese, a ne opšti interes, pritom ne poštujući elementarne kriterijume za imenovanje ambasadora - kaže Lekić, dodajući da se ovim činom dodatno provocira crnogorska javnost.

- Svima je jasno da imenovanje za ambasadora direktora vladajuće stranke koja je glavni akter afere „Koverat“ za koju EU traži pravni i politički ishod, predstavlja novi primer arogancije vlasti i novi, direktan izazivački potez prema crnogorskoj javnosti i međunarodnim adresama, navodi Lekić.