ZAGREB
od stalnog dopisnika


“Znate, u diplomatiji, kažu moji prijatelji diplomati, postoji pravilo da kad vam neko dva puta pošalje jedno te isto pismo, da ga onda nemate potrebe ni čitati niti na njega odgovarati”, komentarisao je za Hrvatski radio Milorad Pupovac pismo koje mu je uputila hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Kaže da je prvo on pisao njoj privatno pismo koje je objavljeno, a njeno prvo pismo je pročitao i dobro zapamtio.

“I shvatio sam poruku. Razumem što znači kad vam vrhovna zapovednica Oružnih snaga šalje pismo, meni, poslaniku u Hrvatskom saboru, pripadniku nacionalne manjine”.

PROČITAJTE JOŠ - BRANITELjI TVRDE: SDSS nije poželjan u Hrvatskoj, oduzeti Pupovcu odlikovanja

Pupovac je odgovorio i šefu SDP-a Davoru Bernardiću koji ga je kritikovao da podržava vladu Andreja Plenkovića.

“Ako Davor Bernardić očekuje da ja srušim Plenkovića i ako neki drugi očekuju da ja srušim Vučića, onda je sasvim realno očekivati da će sutra doći neki koji će tražiti da srušim Trampa i Putina zajedno i da uz to zaustavim klimatske promene. Ja naravno cenim tu vrstu visokog mišljenja o mojoj moći i snazi u hrvatskoj politici, pa i šire, koliko mogu shvatiti, ali ih moram razočarati”.

Komentarišući reakcije nakon svih događaja poslednjih meseci Pupovac je ocenio da su ohrabrujuće, uz napomenu da nije sarkastičan kada to kaže.

“Moje povlačenje paralele ili izražavanje straha ili bojazni, bolje reći, kao hrvatskog patriota, ako smem i ako ima smisla da ja to ponovim još jedanput kao što sam to rekao na tadašnjoj presici, jeste bojazan da se ideologija mržnje i nasilja ne proširi do te mere da današnja evropska Hrvatska ne počinje u nečemu nalikovati na tu zloguku i zločinačku kvislinšku tvorevinu koja se zove NDH. Ekstremni desničarski politički pokreti i glasovi u našoj zemlji toliko jačaju, doveli su proteklih godina do toga da se više ne zna što je dopušteno”, kazao je lider Srba u Hrvatskoj nabrajajući primere kada se “pljuje po Srbima”.

Osvrnuo se i na zahteve Hvidre da se zabrani SDSS rekavši da u demokratskim društvima svako ima pravo glasa i pluralizam to pretpostavlja. “U demokratskim društvima zna se ko može zabraniti delovanje političkih stranaka. U mirnodopskim uslovima zna se koja je uloga bivših i aktivnih vojnih osoba. Kod nas u posljednjih pet-šest godina to se ne zna. Hrvatska treba mir”.

Pupovac je govorio i o napadima na Srbe i konstatovao da policija radi posao odlučnije nego juče.

”Ono što još svi zajedno trebamo učiniti je da svi politički delujemo da ne prevladava ideologija mržnje i nasilja u ovoj zemlji”