ZAGREB - OD STALNOG DOPISNIKA

"SDSS nije poželjna stranka u Hrvatskoj i Miloradu Pupovcu treba oduzeti odlikovanja”, ocena je udruženja branitelja Hvidra, nakon što je lider Srba u Hrvatskoj najavio da će sa koalicijskim partnerima razgovarati o daljoj saradnji. Predsednik Hvidre je Josip Đakić, inače poslanik HDZ-a u Hrvatskom saboru, pa se političkim kontekstom oko Pupovca sve više prenosi i na unutrašnje stanje u najvećoj hrvatskoj stranci.

"Očekujemo od ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića da se odredi da li je Pupovac svojim izjavama učinio kazneno delo i prekršio zakone", kazao je Josip Periša, predsednik Glavnog odbora udruženja veterana, aludirajući na Pupovčevu usporedbu Hrvatske i NDH, o čemu je predsednik SDSS-a ove sedmice detaljno govorio i objasnio svoje stavove. U Hvidri su najavili da očekuju očitovanje Državnog tužilaštva kako bi mogli pokrenuti postupak da predsednica države Pupovcu oduzme odlikovanja.

Pročitajte još - Milorad Pupovac: Ja sam "ratni zločinac" koji je protiv rata

Za Hvidru je Milorad Pupovac ponovo iskoristio priliku da deli lekcije i tiome povredio osećaje branitelja. "Boli ga ušato 'U' i Za dom spremni i to jako vređa njegove osećaje, a šta je sa osećajima porodica 1800 nestalih hrvatskih branitelja. Šta je sa osećajima 36.000 ratnih vojnih invalida, koji u džepu imaju tri puta manje ustaških kuna od Pupovca. Smeta mu ušato 'U', a ne žuljaju ga ustaške kune u džepu", rekao je Periša.

U neviđenom napadu na lidera Srba u Hrvatskoj Hvidra je prešla sve mere, prozivajući predsednika SDSS.-a da "zaboravlja što su pre trideset godina napravila njegova braća". "Mi to nismo zaboravili i nećemo skoro, a ako se budu ponašali kao što se sada ponašaju SDSS nije poželjna stranka u Hrvatskoj". Ovaj SDSS podseća na onaj koji je u Hrvatskoj započeo rat".

Pročitajte još - NOVI IZLIVI USTAŠTVA U HRVATSKOJ: ”Zakolji srpsku decu” na bilbordu Milorada Pupovca

U Hvidri tvrde da 10.000 Srba iz Hrvatske koji su učestvovali u Domovinskom ratu sigurno ne dele Pupovčeve stavove. "Njega deprimira slovo na fasadi, a što je kada je svaka kuća u Hrvatskoj imala četiri slova 's'. Zamislite da smo u Zemunu pisali 'ovo je Hrvatska", rekao je Periša.

Novi zahtevi Hvidre poslani su i na adresu premijera Andreja Plenkovića, ali da udruženje branitelja ne planira radikalne poteze bez obzira na odgovor.

RASKINITE KOALICIJU

Hvidra ponovo traži od šefa HDZ-a Plenkovića da prekine koaliciju sa SDSS-om. Za narednu sedmicu predviiđen je sastanak koalicijskih partnera, a SDSS se još uvek nije izjasnio ostaje li uz HDZ ili će napustiti koaliciju.