Zagađenje Jadrana fekalijama poprimilo je takve razmere da je nedavno kraj Vodnjana u Istri zabeleženo čak i na snimcima iz svemira.

Naime, stručnjaci se slažu da mrlje koje se vide na satelitskim snimcima Gugl Mepsa u području nedaleko od kanalizacijskog ispusta kod Vodnjana najverovatnije potiču od fekalija.

Fekalije se vide na području oko Peroja u Istri, oko četiri kilometara zapadno od Fažane, te nešto manje severno od Briona.

PROČITAJTE JOŠ - Kajakaši spaseni iz nevremena u Hrvatskoj

Problem je posebno alarmantan jer se navodno šire prema Nacionalnom parku Brioni.

Načelnik Kancelarije gradonačelnika Vodnjana Filip Macan za Index.hr je objasnio da sistemom odvoda i pročišćavanja otpadnih voda na području Grada Vodnjan-Dignano upravlja javno trgovačko društvo Pragrande d.o.o.

On je, takođe, istakao da se taj sistem odvoda i pročišćavanja otpadnih voda ne koristi isključivo za potrebe korisnika sa područja Grada Vodnjan-Dignano, već i za šire područje koje teritorijalno obuhvata područje naselja Štinjan grada Pule, Grada Vodnjan-Dignano te Opštine Fažana.

Iz uprave Pragrandea objasnili su hrvatskom portalu da problem nije ni njihov, nego da dolazi zbog zastarelog sistema iz 80-ih i najavljuju da će sledeće godine početi izgradnja novog sistema koji bi trebalo da bude kvalitetnije rešenje.