Predsednik Crne Gore Milo Đukanović izrazio je očekivanje da će do kraja mandata novoimenovanog ambasadora Ruske federacije Vladislava Vladislavovića Maslenikova odnosi Podgorice i Moskve biti unapređeni u skladu sa prijateljskim vezama, saopšteno je iz kabineta crnogorskog predsednika.


Ocenjeno je da su sadašnji odnosi posledica poremećaja na globalnoj političkoj sceni. Đukanović je istakao spremnost da kroz komunikaciju sa evropskim partnerima doprinesepravilnom razumevanju i obnovi kvalitetne saradnje Rusije i EU.


Pročitajte još: NATO tim u Crnoj Gori kao "štit" od Rusije

Milo Đukanović ocenio je da postoji ozbiljan prostor za jačanje ekonomske saradnje, što, kako je naveo, potvrđuje značajno prisustvo turista i predstavnika ruskog biznisa u Crnoj Gori. On je podsetio da podršku Rusije u novije vreme, naročito uoči referenduma o nezavisnosti i ponovnog međunarodnog priznanja Crne Gore.

Maslenikov je rekao da mu je čast da predstavlja svoju zemlju u državi sa kojom nas spajaju tradicionalne viševekovne veze prijateljstva, uz ocenu da ruski i crnogorski narod zaslužuju bolje odnose.

-Što se Crne Gore tiče, ukoliko u Podgorici postoji politička volja za normalizaciju i jačanjem odnosa, mi smo spremni da radimo na tome, naglasio je Maslenikov.

Đukanović je na kraju poručio da su njegova vrata, kao i svih drugih crnogorskih institucija, otvorena za ambasadora Maslenikova i druge predstavnike Rusije, u cilju prevazilaženja sadašnjeg stanja i osavreminjavanja bilateralnih odnosa u skladu sa tradicionalnim prijateljstvom dve zemlje.

ŠAMPIONI

Milo Đukanović primio je i novoimenovanog ambasadora Prištine Iljbera Hisu, koji je rekao da mu je čast da obavlja mandat u „najprijateljskijoj zemlji regona“.

-Uzdamo se u podršku i iskustvo Crne Gore kao zemlju šampiona u evropskim i evroatlanskim integracijama - rekao je Hisu.