PESMOM, a ne ognjem i mačem, brane se danas crkve i manastiri u Crnoj Gori. I u danima kada narod podno Lovćena hrli kako bi potpisima dao doprinos za odbranu vere (njih više od 150.000 stavilo je paraf), koja je ugrožena predloženim vladinim zakonom, pojac Luka Cicmil peva o velelepnom Sabornom hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću. Spot koji se od 1. septembra "vrti" na jutjub-kanalu studija "Simke art" prihvaćen je sa oduševljenjem.

Pročitajte još: Dani Svetog Vasilija u Nikšiću: Od Njegoša do litije gradom

- Pesma je nastala desetak dana pre njenog prvog izvođenja na Svetosavskoj akademiji u Nikšiću. Hteo sam da se pojavim među učesnicima akademije i otpevam nešto novo - kaže, za "Novosti", Cicmil. - Drago mi je što je pesma upravo sada objavljena, jer njen tekst odgovara na aktuelna iskušenja kroz koja naša crkva i narod prolaze. Ona ima veliku poruku i potrebna je Crnoj Gori kojoj pokušavaju da otmu crkve Svetoga Save. Slava Bogu, narod u Crnoj Gori ima sluha za ovakvu muziku što pokazuje velika slušanost.

Naš sagovornik posebno želi da pomene tekstopisca Mihaila Mika Nikčevića iz Nikšića, koji je, kako kaže, svojim rečima preneo blagodat svetinje i dao joj emociju koju je bilo lako ispisati notama. U timu su još Saša Gajić, koji je uradio aranžman, a Simeon Radulović miks, mastering i video-obradu snimaka za spot koje su dali na korišćenje "Foto MM", Luka Radulović, Miodrag Bato Samardžić, Aleksandar Vuković i Vladan Ćeranić.

Pročitajte još: Berane: Proslavili obnovljeno milosrđe

- Svestan sam da ovaj muzički pravac koji "guram" nije popularan u današnjem društvu, ali nemam nameru da ga menjam. Zahvalan sam Bogu što mi je dao talenat. Uskoro će biti objavljena još jedna pesma, ovog puta posvećena Crkvi Ružici u Rožajama, koja je pisana po blagoslovu rožajskog paroha Slobodana Radojevića. Tekstopisac je takođe Nikčević. Istorija i ovog hrama svedoči da ma čime gonjena i ma kako stradala, crkva opstaje i odoleva svim iskušenjima kao i narod koji živi sa njom - poručuje Luka Cicmil.


Luka Cicmil

Zadovoljstvo zbog uspešne prezentacije pesme ne krije ni autor Mihailo Nikčević. On, za "Novosti", ističe da je srećan što je ova pesma imala promociju upravo u Sabornom hramu kojem je posvećena.

- Nema iskrene molitve dok se Bogu ne obratimo svojim rečima. Ovo je naš zajednički uspeh i ne bih sebe posebno isticao. Luka je sjajan pojac, ali uspeh ne bi bio potpun da u timu nismo imali vrsne tehničare - kaže Nikčević. - Kada dobijete inspiraciju stihovi sami naviru. Tako je nastala ova pesma, nešto ranije Irina, pa o Crkvi Ružici... Biće ih još.

Saborni hram Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću naredne godine obeležiće 120 leta. Priča o ovoj crkvi smeštenoj na Petrovoj glavici vezana je za slavne bitke Crnogoraca i Hercegovaca od Vučjeg dola, Pive, Golije, Ostroškog klanca, Duge krvave i drugih stratišta. Unutrašnje zidove hrama krasi 35 spomen-ploča od metala na kojima su izlivena imena poginulih ratnika Crne Gore i Hercegovine u bojevima sa Turcima od 1875. do 1880. godine.

Da bi ovekovečio njihovu slavu, knjaz Nikola je rešio da podigne memorijalni hram u Nikšiću posvetivši ga Svetom Vasiliju Ostroškom. Materijalnu pomoć su dali Sinod Ruske pravoslavne crkve i car Nikolaj Romanov, dok je projekat uradio Mihailo Mihailovič Preobraženski. Osvećenje hrama obavljeno je 15. avgusta 1900. Svečanom činu prisustvovali su, pored knjaza Nikole i njegove porodice, knez Petar Karađorđević sa sinovima Đorđem i Aleksandrom. Hroničari su zabeležili da se na toj svetkovini okupilo više od 12.000 ljudi!


Tekstopisac Mihailo Mika Nikčević

PESMA

U Sabornom hramu Svetog Vasilija

uvijek se služi sveta liturgija.

U Sabornom hramu Svetog Vasilija,

što podiže s nama majčica Rusija.


Daj nam Bože snage, daj nam Bože snage,

da čuvamo složno naše pravoslavlje.

Daj nam Bože snage, daj nam Bože snage,

da čuvamo složno naše svetosavlje.


I biće tako u vijek vjekova

skupljaćemo se oko časnijeh darova.

Cijeli narod složno pjesmu Bogu poje

Isuse Hriste, čuvaj stado svoje.


Daj nam Bože snage, daj nam Bože snage,

da čuvamo složno naše pravoslavlje.

Daj nam Bože snage, daj nam Bože snage

da čuvamo složno naše svetosavlje.


Odjekuju zvona sa zvonika tvoga

daleko se čuju do tvrdoga Ostroga.

Gdje su mošti srpskog Čudotvorca

koji moli za nas Nebeskoga Oca.


Daj nam Bože snage, daj nam Bože snage,

da čuvamo složno naše pravoslavlje.

Daj nam Bože snage, daj nam Bože snage

da čuvamo složno naše svetosavlje.