PODGORICA – Vanraspravno veće podgoričkog Višeg suda odlučilo je da su ispunjeni svi uslovi da Saša Sinđelić bude izručen Hrvatskoj koja ga potražuje zbog izdržavanja 21-godišnje zatvorske kazne koja mu je dosuđena zbog ubistva Mirka Fotesa i teške krađe.

To je zvanično "Novostima" saopštila savetnica za odnose s javnošću ovog suda Aida Muzurović.

"Nakon saslušanja S.S. i prikupljanja potrebne dokumentacije, sud je utvrdio da S. S. nije državljanin Crne Gore, da se protiv njega u Crnoj Gori ne vodi postupak za delo koje je predmet zahteva za izručenje, da krivična dela za koja se izručenje traži nije izvršeno na teritoriji Crne Gore, protiv nje ili njenog državljanina, da su ova krivična dela, kako po važećem u vreme izvršenja tako i po aktuelnom krivičnom zakonodavstvu Crne Gore propisana kao krivična dela, i to kao krivično delo – teško ubistvo iz čl. 144 st.1 tač.4 KZ CG i kao produženo krivično delo – teška krađa iz čl.240 st.1 tač.1 u vezi čl. 49 KZ CG, te da za ista nije nastupila apsolutna zastarelost krivičnog gonjenja. Takođe, sud je utvrdio da S.S. nije u Crnoj Gori već pravosnažno osuđen ili oslobođen, protiv njega krivični postupak nije pravosnažno obustavljen, niti je optužba protiv njega pravosnažno odbijena, niti je za predmetna dela pravosnažno osuđen ili oslobođen u trećoj državi, te da je delo za koje se izručenje traži propisana kazna zatvora u trajanju od najmanje 1 (jedne) godine", saopštila je Muzurović.

Pročitajte još - SAŠA SINĐELIĆ PREBEGAO U CRNU GORU: Sinđa pobegao od pretnji iz Srbije?

Ovo ipak nije konačna odluka. Na nju Sinđelić ima prava žalbe Apelacionom sudu Crne Gore. Ukoliko taj sud potvrdi odluku kolega iz Višeg suda, predmet će biti dostavljen ministarstvu pravde koje će dooneti konačnu odluku o tome da li će svedoka saradnika tužilaštva u procesu veka izručiti hrtvatskim nadležnim organima ili neće.

Podsetimo i to da je Sinđelić crnogorskom MUP-u 1. jula podneo zahtev za dobijanje međunarodne zaštite u Crnoj Gori, ali do danas odluka nije doneta.

Da je Sinđeliću u Srbiji, navodno ugoržena bezbednost, prvo je obelodanio glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić tokom rasprave sa opozicijom u državnom parlamentu. Tada je saopštio da je Sinđelić bio na to primoran zbog progona određenih struktura u Srbiji.