Predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva Šefik Džaferović odbili su da se sastanu s komesarom za proširenje EU Johanesom Hanom, piše sarajevski portal Žurnal.


Kako se navodi, Han je pozvao članove Predsedništva BiH da razgovaraju o sprovođenju Sporazuma o formiranju vlasti u BiH, ali su Komšić i Džaferović preneli Hanu da jedan sastanak neće promeniti ništa.


Komšić i Džaferović poručili su da se nadaju da će Han iskoristiti svoj uticaj da ubedi srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika da pristane na kompromisno rešenje u vezi sa slanjem ANP-a, odnosno Godišnjeg nacionalnog programa za NATO.


Avaz podseća da su čelnici EU u BiH ranije utvrdili da ANP ne bi trebalo da bude uslov za formiranje Saveta ministara BiH, sa čime se saglasila i Rusija.


Komesar Han ranije je poslao predlog rešenja s kojim se nisu saglasili Komšić i Džaferović.


U tom predlogu se, između ostalog, navodi da novi Savet ministara BiH treba da izradi Akcioni plan u odgovoru na Mišljenje Evropske komisije o zahtevu BiH za članstvo u EU, kao i da izradi preporuke za njegovo uspešno sprovođenje, uključujući izradu (nacionalnog) Programa uskladivanja s pravnom regulativom EU.


U predlogu se navodi i da novi Savet ministara BiH treba da izradi i dostavi modifikovani ANP za unapređenje odnosa s NATO-om, bez


prejudiciranja budućih odluka o članstvu BiH.


Navodi se i da Savet ministara BiH treba da sa svim relevatnim telima usaglasi i sprovede novi set socioekonomskih reformi kao naslednika ranije Reformske agende, a koji je usklađen s Programom ekonomskih reformi zemlje (skr. ERP) i intenzivira sprovođenje ANP za regionalni ekonomski prostor.


Svim nadležnim telima se predlaže da preduzmu sve potrebne mere za efikasnu koordinaciju kapaciteta za upravljanje granicama i migracijom, uključujući funkcionisanje sistema azila, kao i unapređenje institucionalnog i zakonodavnog okvira i sprovedenih kapaciteta potrebnih za jačanje prevencije i borbe protiv korupcije, organizovanog kriminala ukljucujuci pranje novca i terorizam, piše Žurnal.

HAN LIDERIMA BIH PORUČIO DA NASTAVE DIJALOG


Komesar Evropske unije za proširenje Johanes Han poručio je danas politički liderima da nastave sa dijalogom bez daljnjeg odlaganja.

"Formiranje vlasti u Bosni i Hercegovini od suštinske je važnosti za proces evropskih integracija. U tom kontekstu, angažovao sam se sa Predsedništvom BiH da ohrabrim političko vođstvo da sprovedu sporazum od 5. avgusta. Od njih očekujem da preuzmu odgovornost i nastave sa dijalogom u cilju imenovanja Saveta ministara, bez daljnjeg odlaganja, skoro godinu dana nakon održavanja izbora", rekao je Han, prenosi Klix.

PROČITAJTE JOŠ - SMETA MU SRPSKA STRANKA: Škoro bi da zabrani SDSS?

On je istakao da je to neophodno kako bi se krenulo dalje nakon Mišljenja Evropske komisije o zahtevu BiH za članstvo u EU.

"Ne postoji kredibilna alternativa EU perspektivi Bosne i Hercegovine. Trenutni zastoj podriva opravdana očekivanja građana Bosne i Hercegovine za prosperitetnu budućnost u svojoj zemlji", rekao je Han.

Danas je istekao rok od mesec dana da se formira vlast u BiH, a na osnovu sporazuma koji su 5. avgusta potpisala tri člana Predsedništva BiH.

"Slažem se sa gospodinom Hanom da je bez daljeg odlaganja potrebno imenovati Savet ministara BiH", izjavio je predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić.

Komšić je kazao kako je u tom kontekstu odmah u Brisel potrebno dostaviti Godišnji nacionalni plan i istovremeno imenovati mandatara, kako bi bio otkočen proces formiranja vlasti i kako bi se preduzele aktivnosti na ispunjavanju mera i preporuka iz Mišljenja Evropske komisije o kandidatskom statusu za članstvo BiH u Evropskoj uniji.